Čelsiju penal rulet protiv Viljareala, Kepa heroj

Najskuplji golman svih vremena ušao u 119. minutu i odbranio šuteve Aise Mandija i Raula Albiola za trofej

10550 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osmi evropski trofej, peti u eri Romana Abramoviča, osvojio je Čelsi - tim Tomasa Tuhela u Superkupu Evrope savladao je Viljareal boljim izvođenjem penala (1:1, 7:6), a heroj je bio najskuplji golman svih vremena, pomalo zaboravljeni Kepa Arisabalaga.

Šampion Evrope je dominirao u prvih pola sata, a bolju igru krunisao golom Hakima Ziješa u 27. minutu.

Tek tada se „žuta podmornica” probudila - Eduar Mendi je odbranio zicer Bulajea Dijea u 33. minutu, u sudijskoj nadoknadi je prečku zatresao Alberto Moreno, a u 52. stativu njegov prezimenjak Đerard.

Isti igrač je u 73. minutu izjednačio nakon duplog pasa sa Dijom, a do kraja regularnog toka i produžetaka viđena je još samo jedna velika šansa, koju je u 99. minutu propustio Kristijan Pulišić.

Tuhel je u 119. minutu uveo Arisabalagu da brani penale, što je mnoge podsjetilo na finale Liga kupa 2019, kada je španski golman odbio poziv Mauricija Sarija da izađe iz igre i ustupi mjesto Viliju Kabaljeru.

Tada je Čelsi ostao bez trofeja u ruletu protiv Mančester sitija, a i sada mu je prijetio isti scenario, jer je Serhio Asenho odbranio penal u prvoj seriji Kaiju Havercu.

U tom trenutku je Kepa pokazao zašto je svojevremeno plaćen čak 80 miliona eura - u drugoj seriji je odbranio šut Aise Mandija, a u sedmoj i kapitena Viljareala Raula Albiola i donio trofej Čelsiju.

Zanimljivo, ovo je bila osma uzastopna utakmica nokaut faze u kojoj je u sastavu Pau Tores, a da su se igrali produžeci!

Niz je počeo u finalu Lige Evrope, a potom po tri puta to doživio sa reprezentacijom Španije na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Bonus video: