Čelsi je sinoć osvojio Superkup Evrope: Ovo su neki zanimljivi podaci sa utakmice u Belfastu

Čelsi nakon penala bolji od Viljareala, "plavci" stigli do drugog trofeja u Superkupu Evrope

3652 pregleda 1 komentar(a)
Slavlje igrača Čelsija, Foto: Reuters
Slavlje igrača Čelsija, Foto: Reuters

Fudbaleri Čelsija sinoć su u Belfastu nakon penala savladali Viljareal i osvojili Superkup Evrope - nakon 120 minuta bilo je 1:1, a onda je tim iz Londona u penal seriji slavio 6:5 i stigao do prvog trofeja ove sezone.

Čelsi je drugi put u klupskoj istoriji osvojio ovaj pehar, u petom finalu - posljednji put trijumfovali su 1998. godine kada su savladali Real Madrid 1:0. Strijelac protiv Madriđana bio je Gus Pojet. Izgubili su finala 2012, 2013. i 2019. godine.

Finale Superkupa Evrope igraju pobjednici Lige šampiona i Lige Evrope, a na osam od posljednjih devet mečeva slavio je tim, koji je trijumfovao u Ligi šampiona. Jedina ekipa, koja je u tom periodu do ovog trofeja došla kao pobjednik Lige Evrope je Atletiko Madrid, koji je prije tri godine bio bolji od gradskog rivala, Reala - 4:2 nakon produžetaka u Talinu.

Interesantno, treći put zaredom pehar je osvojila ekipa, koju je sa klupe predvodio njemački stručnjak. Tomas Tuhel sinoć je sjedio na klupi Čelsija, a prije njega Hansi Flik sa Bajernom prošle, te Jirgen Klop sa Liverpulom 2019. godine osvojili su ovo takmičenje.

A Tomas Tuhel je nastavio da niže sjajne rezultate na klupi Čelsija. Prethodne sezone sa klubom je osvojio Ligu šampiona, a tokom sezone je pobjeđivao mnoga velika trenerska imena. Ono što je zanimljivo jeste da Tuhel nikada u karijeri nije izgubio od španske ekipe. Taj niz sinoć je produžio na devet mečeva, a bilans je četiri pobjede i pet remija.

Još jedna zanimljiva informacija - tri puta u istoriji, pobjednika Superkupa Evrope odlučili su penali. A sva tri puta akteri su bili igrači Čelsija. "Plavci" su 2013. izgubili od minhenskog Bajerna, prije dvije godine od Liverpula, a sinoć su iz trećeg pokušaja stigli do trijumfa.

Bonus video: