Čelsi glavni rival Sitiju, Atletiko ispred velikana, Jovetić sa Hertom želi na evro-scenu

Tri velike evropske lige kreću večeras - nikad neizvjesnije u Engleskoj, Barsa i Real ne pamte ovakvu krizu, Bajern ponovo miljama ispred rivala u Njemačkoj

25512 pregleda 347 reakcija 8 komentar(a)
Jovetić je Hertin adut ove sezone, Foto: Hertha BSC
Jovetić je Hertin adut ove sezone, Foto: Hertha BSC

Francuska Liga 1 je počela prošlog vikenda, Serija A kreće 22. avgusta, a danas, sjutra i u nedjelju startuju i preostala tri šampionata iz “liga petice” - Premijer liga, Bundesliga i La Liga.

Njemcima će se ove sezone predstaviti crnogorski napadač Stevan Jovetić, koji je nedavno pojačao Hertu nakon što mu je istekao ugovor sa Monakom. Mada, Jo-Jo se navijačima Herta pokazao već na debiju kada je u pripremnom meču bio dvostruki strijelac protiv Liverpula...

SITIJU SE DRMA TRON

Mančester siti je dominantno došao do titule prošle sezone, a u najavi šampionata koji kreće večeras utakmicom Brentford - Arsenal bi se reklo da je konkurencija za pehar žestoka. Čelsi u prvom redu, pa Mančester junajted i Liverpul glavni su rivali “građanima” za trofej prvaka Engleske.

”To je draž Premijer lige - što nikada na startu ne možete da sigurnošću da kažete ko je najbliži tituli”, rekao je menadžer Sitija Pep Gvardiola čiji tim u nedjelju čeka gostovanje Totenhemu.

Siti je doveo Džeka Griliša iz Aston Vile za nešto manje od 120 miliona eura, dok Čelsi najkasnije do kraja vikenda treba da ozvaniči transfer Romelua Lukakua iz Intera (115). Upravo je napadač koji garantuje makar 20 golova u sezoni falio Tomasu Tuhelu prošle sezone, ali je i bez njega na kraju osvojio Ligu šampiona.

”Lukaku je zvijer, takav nam je bio potreban”, istakao je Njemac.

”Plavci” su prije dvije noći napravili odličnu uvertiru za Premijer ligu, jer su nakon penala savladali Viljareal za trofej Superkupa Evrope. Prvenstvo otvaraju duelom sa Kristal Palasom na “Stamford bridžu”.

”Ne krijemo da su ambicije najveće moguće”, poručio je Tuhel.

A Junajted? Sačuvao je okosnicu ekipe - ako se nešto ne promijeni do kraja prelaznog roka - ali i doveo dva velika pojačanja, Džejdona Sanča i Rafaela Varana.

”Sa njima dvojicom imamo ono što nam je nedostajalo prošle sezone. Nema opravdanja, jurimo titulu”, jasan je menadžer “crvenih đavola” Ole Gunar Solskjer.

Liverpulu bi najveće pojačanje trebalo da predstavlja povratak iz povrede Virdžila van Dajka. Jer, skupih investicija teško da će biti.

”Nećemo dovesti nikog do kraja prelaznog roka”, uvjerava Jirgen Klop.

Siti, Čelsi, Junajted i Liverpul su već viđeni u Top 4 što donosi plasman u Ligu šampiona, a iz drugog reda šansu za plasman na evropsku scenu traže Arsenal, Totenhem, Everton i Aston Vila.

NEMA MESIJA, ATLETIKO FAVORIT

La Liga je prije tri godine ostala bez Kristijana Ronalda, ovog ljeta je uslijedio još veći šok - odlazak Lionela Mesija u Pari Sen Žermen. Barsa je u problemima u kakvim nije bila nikada u istoriji, a nema sumnje da će šampionat bez Argentinca izgubiti i na popularnosti.

Tek treba da se vidi koliko će Barsa biti konkurentna (mora prvo da riješi finansijske probleme kako bi registrovala pojačanja - Memfisa Depaja, Serhija Aguera u Erika Garsiju), ali joj je olakšavajuća okolnost što ni Real Madrid nije u situaciji da pojača igrački kadar. Do sada su “merengesi” doveli Davida Alabu (trener je ponovo Karlo Anćeloti), ali i ostali bez Serhija Ramosa i Rafaela Varana.

Barsa i Real, ipak, imaju još jedan problem - postoji i Atletiko Madrid, stabilniji klub od oba velikana, aktuelni šampion koji je zadržao okosnicu ekipe.

fudbalgrafika
foto: Graphic News

”Nikada ne obećavamo mnogo, ništa ne pričamo unaprijed. Vjerujemo samo u rad”, rekao je trener “kolćonerosa” Dijego Simeone, koji je doveo Argentinca Rodriga de Paula iz Udinezea.

U ovakvoj situaciji, dilema se ne postavlja - Atletiko, koji u nedjelju gostuje Selti, favorit je za titulu. Real kreće iz Vitorije (sjutra veče igra protiv Alavesa), a Barsa (nedjelja) čeka Sosijedad.

Četvorica crnogorskih reprezentativaca igraće u La Ligi ove sezone - Stefan Savić (Atletiko), Nikola Vukčević (Levante), Milutin Osmajić (koji je ovog ljeta iz Sutjeske pojačao Kadis) i Esteban Saveljić, povratnik u elitu sa Rajo Valjekanom.

IZAZOV ZA NAGELSMANA

U Bundesligi je priča uglavnom ista - Bajern nema konkurenciju, prvo mjesto je praktično rezervisano prije nego sezona i počne. Bavarci su Hansija Flika zamijenili Julijanom Nagelsmanom i zapravo tu je i jedina dilema - može li 33-godišnji trener da se izbori sa pritiskom koji donosi tako veliki klub?

”Dolazak Nagelsmana je prirodna stvar, i za njega i za Bajern”, rekao je sportski direktor Hasan Salihamidižić.

3 fudbalera su do sada u Evropi zaigrala u “ligama petice”, među njima je i Stevan Jovetić. Dolaskom u njemački fudbal Jo-Jo se pridružio Dancu Kristijanu Poulsenu i Rumunu Florinu Radučojuu

Nagelsman će u Bajernu imati i dvojicu igrača koje je donedavno vodio u Lajpcigu - štopera Daja Upamekana i vezistu Marcela Sabicera, a traži si i desni bek (neko jeftinije rješenje) zbog povrede Benžamana Pavara.

Nakon Bajerna, Borusija Dortmund i Lajpcig su opet najveće snage njemačkog fudbala, slijede Bajer, Volfsburg, Borusija Menhengladbah... Ambicije ima i Jovetićeva Herta, koja vidi sebe u borbi za evrokupove nakon sezone u kojoj je jedva izborila opstanak. Herta sezonu otvara u nedjelju u Kelnu...

Bonus video: