"Dužničko ropstvo": Barselona u minusu 1,35 milijardi eura

Predsjednik kluba Đoan Laporta optužio prethodnu upravu da je dovela Barselonu i tešku sitiaciju i najavio plan saniranja krize kroz period od 18 mjeseci

4283 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbalski klub Barselona proživljava najteže trenutke u istoriji i dramatičnu finansijsku krizu, kazao je predsjenik kluba Đoan Laporta na konferenciji za novinare na kojoj je prozvao bivšu upravu na čelu s Đozepom Bartomeuom.

Dug katalonskog kluba je nestvaran, čak i za fudbalske pojmove - iznosi 1,35 milijardi eura.

Laporta je u vanrednom obraćanju govorio i o strukturi duga: 617 miliona eura je bankovnih dugova, 389 miliona klub duguje igračima, 56 su preuzete obveze jedne Barsine firme, 90 miliona je rezervisano za sudske sporove, 40 miliona za pretplatu koja se neće naplaćivati, dok klub mora da vrati i 79 miliona eura po ugovoru na televizijska prava.

"Čim smo stupili na dužnost, prvo što smo uradili jeste to da smo zatražili od Goldman Sachsa kredit od 80 milijuna eura kako bi smo premostili situaciju, u protivnom ne bismo mogli isplatiti plate. Postojala je i vrlo loša politika o platama igrača jer su mladi imali kratke ugovore, a veterani dugogodišnje. A problema je bilo i sa stadionom Kamp Nou", kazao je Laporta.

U ovom trenutku, prema riječima predsjednika Barse, bit će potrebna i saradnja igrača, posebno onih koji imaju najskuplje ugovore.

"Prije svega, biće potrebno postići dogovor s igračima o smanjenju plate i radimo na tom pitanju. Igrači imaju fiksnu platu i neke bonuse. Smanjenje plate Đerara Pikea bilo je potrebno, omogućilo nam da registrujemo pojačanja", kazao je Laporte, koji je zaključio kako postoji plan da se klub izvuče iz ove situacije kroz 18 mjeseci.

Bonus video: