Žoržinjo - od zvižduka na "Stamfordu" do kandidature za Zlatnu loptu

Vezista je prije tri godine stigao u London iz Napolija. Početak je bio težak, ali je sve naplatio prošle sezone osvajanjem Lige šampiona. Na početku ove sezone osvojio je Superkup Evrope, a sa reprezentacijom Italije bio je najbolji na Evropskom prvenstvu

7824 pregleda 209 reakcija 4 komentar(a)
Žorižinjo, Foto: Reuters
Žorižinjo, Foto: Reuters

Italijanski reprezentativac, Žoržinjo uradio je ove godine nešto što nijedan fudbaler u karijeri nije uspio - u kalendarskoj godini igrao je i osvojio Ligu šampiona, Superkup Evrope i Evropsko prvenstvo.

Vezista je prošlu sezonu sa Čelsijem završio na krovu Evrope nakon trijumfa u finalu Lige šampiona nad Mančester sitijm (1:0), a ovu je počeo pobjedom nad Viljarealom u evropskom Superkupu. Između ta dva pehara je i veliki trijumf sa "azurima" na kontinentalnom šampionatu.

Istina, uz Žoržinja je sva tri trofeja ove godine osvojio i Emerson, ali on, za razliku od klupskog i reprezentativnog kolege, nije igrao na svim utakmicama. Kristijano Ronaldo je 2016. osvojio Ligu šampiona sa Realom i Evropsko prvenstvo sa Portugalom, ali nije bio u sastavu Madriđana u meču Superkupa Evrope protiv Sevilje, koji su "merengesi" riješili u svoju korist.

Stoga se u evropskim fudbalskim krugovima postavlja i logično pitanje - da li je Žoržinjo kandidat za Zlatnu loptu?

"Postoji još igrača, koji su kandidati za Zlatnu loptu. Ali kada u jednoj godini osvojite Ligu šampiona i Evropsko prvenstvo onda svakako zaslužujete to priznanje. Zadovoljstvo je igrati sa njim", kazao je Žoržinjov saigrač iz Čelsija, Kai Haverc.

Da je Žoržinjo apsolutno legitiman kandidat za Zlatnu loptu prvi je kazao Mauricio Sari. Italijanski stručnjak trenirao je Žoržinja u Napoliju, a potom ga poveo sa sobom i u Čelsi 2018. godine.

A početak u Londonu bio je paklen. Navijači ga nijesu obožavali, tokom mečeva su mu i zviždali, nazivajući ga Sarijevim sinom. Simpatizeri kluba su bili nezadovoljni Sarijevim stilom igre, a ceh je tada platio i fudbaler.

Sari je u toj svojoj jedinoj sezoni sa klubom osvojio Ligu Evrope, ali je odmah napustio London. Za razliku od njega Žoržinjo je ostao, izborio se za mjesto u timu i postao jedan od najboljih igrača "plavaca".

Žoržinjo
foto: Reuters

Sarija je na klupi Čelsija naslijedio Frenk Lampard, a Žoržinjo je ponovo morao da se dokazuje. Mnogi smatraju da je Lamparda ubijedio tokom boravka ekipe na pripremnoj turneji u Dablinu, kada je tadašnji menadžer "plavaca" shvatio da je Žoržinjo motor ekipe ne samo na terenu, već i van njega, te da je zaslužan za dobru atmosferu u timu.

Ipak, Žoržinjo je ispratio još jednog menadžera iz kluba - Lamparda je u januaru naslijedio Tomas Tuhel, ali je italijanski vezista ostao bitan dio ekipe. I sve naplatio na kraju sezone osvajanjem Lige šampiona.

DOBRO ZNA DA JE SVAKI POČETAK TEŽAK

Žoržinjo je rođen u Brazilu prije 29 godina. Kada je imao 15 godina stigao je u Italiju, u Veronu, gdje je i počeo da trenira.

Početak je bio težak, a i sam fudbaler pričao je da je nedjeljno na raspolaganju imao samo 20 eura. Škola i treninzi - samo to bilo je u glavi Žoržinja na početku života u Italiji. Tada je upoznao brazilskog kolegu, golmana Rafaela, koji mu je kazao da obrati pažnju na agenta, koji ga, navodno, vara.

"On se raspitao i saznao da agent uzima moj novac, a ja o tome ništa nijesam znao. Tada sam se rasplakao, želio sam da odustanem, da se vratim u Brazil i završim sa fudbalom", priznao je Žoržinjo jednom prilikom.

Da ostane na fudbalskom igralištu ubijedila ga je majka, koja mu je poručila da mora ostati na Apeninima i izboriti se za svoje mjesto pod suncem.

Bio je to mudar savjet, a koliko je to značilo njegovoj porodici svjedoči i scena kada je Žoržinjo, prilikom dolaska u Čelsi, sa svojom majkom posjetio klupsku prodavnicu, u koju je dolazio kao dječak. Kada je vidjela dresove sa imenom njenog sina, Žoržinjova majka se rasplakala.

ITALIJA PRIJE BRAZILA

Osim Čelsija, za Žoržinja je 2018. godine bio zainteresovan i Mančester siti. Direktorka Čelsija, Marina Granovskaja tada ga je opisala kao najpoželjnijeg vezistu u Evropi i dileme nije bilo - igrač je završio u Londonu.

U Čelsi je stigao kao reprezentativac Italije. Za "azure" je debitovao 2016. godine, iako je mogao da izabere dres Brazila.

"Volio bih da igra za Brazil, čak smo i razgovarali o tome. Postojala je šansa da i ja obučem dres Italije i da igramo zajedno. Ali, na kraju je on izabrao Italiju, a ja Brazil. On zna šta je doživio u Italiji i napravio je pravi izbor. Srećan sam zbog njega, a još sam srećniji kada vidim šta je sve postigao u posljednje vrijeme. On mi je jedan od najbližih prijatelja. Fantastičan je momak i nadam se da ćemo to prijateljstvo održavati do kraja života" iskren je nekadašnji Žoržinjov saigrač u Napoliju, a danas fudbaler Evertona, Alan.

Bonus video: