Zaigraću u Premijer ligi i ostvariti snove

Crnogorski golman Matija Šarkić blista na golu Birmingema u Čempionšipu na startu nove sezone, sačuvao je mrežu protiv Stouka i Šefild junajteda, večeras će pokušati da uradi isto protiv Bornmuta

26267 pregleda 190 reakcija 7 komentar(a)
Matija Šarkić na golu Birmingema, Foto: Bcfc
Matija Šarkić na golu Birmingema, Foto: Bcfc

Ostrvska karijera 24-godišnjeg crnogorskog golmana Matije Šarkića kao da ide udžbeničkom dinamikom - prošle sezone je bio sjajan na golu trećeligaša Šruzberija (Liga 1), na početku nove blista na gol-crti drugoligaša Birmingema (Čempionšip).

U prva dva meča nije primio gol, bio je vrlo zapažen u remiju sa Stoukom (0:0) i pobjedi protiv Šefild junajteda (1:0). Večeras će pokušati da sačuva mrežu u još jednom duelu s nekadašnjim Premijerligašem, Bornmutom.

Da je Premijer liga sve bliža za talentovanog golmana, nije samo fraza - uostalom, već tri godine je zvanično član klubova koji nastupaju u najglamuroznijem fudbalskom prvenstvu na svijetu, donedavno Aston Vile, sada Vulverhemptona, a u niže divizije ide po minutažu. Ali, kakvu minutažu: Čempionšip je definitivno najjače drugoligaško takmičenje na svijetu...

”Zadovoljan sam početkom, ali moramo da nastavimo ovako i da zadržimo nivo u svakoj utakmici koju igramo. Čempionšip je čudan, vrlo teška i nepredvidiva liga, čak 24 kluba, nema favorita, svako svakog može da pobijedi. Zato moramo da razmišljamo utakmicu po utakmicu”, kaže Šarkić za “Vijesti”.

Ljetos je potpisao za Vulverhempton, gdje je stigao iz Aston Vile, a onda otišao u još jedan veliki klub iz Birmingema (ostao je još samo Vest Bromvič Albion).

”Nema tu mnogo filozofije, Birmingem je bio zainteresovan za mene, a ja sam taj poziv doživio kao dobru priliku da branim, i to na visokom nivou. To je odgovaralo i Vulverhemptonu, naravno, da pređem negdje gdje ću imati minutažu - tako su bile zadovoljne sve tri strane”, obješnjava Šarkić.

Početak sezone u Engleskoj - malo je reći spektakularan je, pred ispunjenim stadionima, kako u Premijer ligi, tako i u Čempionšipu. Iako se jedna tribina “Sent Endrjusa”, doma Birmingem sitija, još uvijek gradi, pa stadion nije ispunjen u punom kapacitetu - atmosfera na meču sa Stoukom u prvom kolu bila je “zapaljiva”, prava fudbalska...

“Svi stadioni u Engleskoj sada su raspoloživi u punom kapacitetu i sjajno je osjetiti taj huk s tribina i podršku koju dobijate od navijača. Posebno nakon perioda koji je trajao skoro godinu, a činio se kao vječnost, kada su tribine bile prazne. Sve je drugačije s navijačima, i sama igra, koja je mnogo intenzivnija. Igra se puno brže, igrači se osjećaju jače, moćnije”.

Iako brani na velikoj sceni - skoro pa najvećoj mogućoj, Matija Šarkić nije impresioniran. Čvrsto na zemlji, svjestan da ovo nije palo s neba, već da je sve zaslužio, ali želi da ide dalje, do samog vrha...

”Nastupi u Čempionšipu su napredak i korak više za mene u odnosu na prošlu sezonu, ali čeka me još mnogo napredovanja. Ne impresionira me to što sam dosegao ovaj nivo, zaslužio sam to! Toliko sam radio da dođem do mjesta na kojem sam danas. Imao sam dosta teških trenutaka u karijeri i biće ih još, ali iskoristio sam te trenutke kao prilike za učenje kako bih poboljšao svoju igru ​​i sebe. Moja ambicija je da u bliskoj budućnosti budem prvi golman Vulvergemptona, u Premijer ligi. To je moj san i ja ću to postići”.

Do tada - uživa na “privremenom radu” u taboru gradskog rivala.

“Birmingem je veliki klub, s velikim ambicijama, nekadašnji Premijerligaš. Sve je na svom mjestu i mi želimo da ga vratimo tamo gdje je nekada bio.”

Uživam što predstavljam svoju zemlju, a selektor odlučuje

Matija Šarkić je rođen u Grimsbiju (Engleska), jedan je od tri sina (tri fudbalera!) crnogorskog diplomate Bojana Šarkića, a prošao je sve mlađe reprezentativne kategorije Crne Gore - nastupao je za kadetsku, omladinsku i mladu selekciju, dok je za seniore upisao jedan nastup, 2019. protiv Bjelorusije.

U junu je ostao na klupi u prijateljskim mečevima s Bosnom i Hercegovinom i Izraelom, iako se očekivalo da će braniti barem u jednoj utakmici.

Ipak, dolaze nove prilike...

”Svako dijete, svaki fudbaler, sanja da igra u Engleskoj i predstavlja svoju zemlju. Uživam u tome. U dobroj sam formi i spreman sam da branim za reprezentaciju, a odluka je na selektoru”, kazao je Šarkić.

Bonus video: