Samo mu je 21, a već je vođa: Dečić na pogon Džonatana Drešaja

Kapiten Tuzana i mladi crnogorski reprezentativac o sjajnom početku sezone Dečića, klupskim, ali i ličnim ambicijama

8587 pregleda 7 komentar(a)
Džonatan Drešaj u akciji, Foto: FK Dečić
Džonatan Drešaj u akciji, Foto: FK Dečić

Dečić se prije samo nešto više od godinu vratio u Prvu ligu, stabilizovao se na svim nivoima, izgradio klupsku “infrastrukturu”, a rezultatski značajno promašio plan - Tuzani su se prvi put u istoriji plasirali na evropsku scenu, osvojili su treće mjesto u prvenstvu, iza Budućnosti i Sutjeske, a igrali su i finale Kupa.

Nakon sezone koja je trebalo da bude tranziciona, a ispala je najbolja od osnivanja kluba, ekipa Edisa Mulalića, logično, ima još veće ambicije, koje je sa 10 osvojenih bodova već potvrdila u prva četiri kola.

Osim iskusnih fudbalera, novajlija, nekadašnjeg reprezentativca Damira Kojaševića, kao i najboljeg igrača lige u prethodne dvije sezone Draška Božovića, velika snaga tima su i mlađi fudbaleri, rođeni u Tuzima. Jedan od njih je i kapiten, iako ima samo 21 godinu - mladi reprezentativac Džonatan Drešaj.

Iako igra na poziciji desnog beka, golom je riješio teško gostovanje Iskri u Danilovgradu prošle subote, napravivši sjajnu uvertiru za sjutrašnji derbi protiv Budućnosti u Tuzima.

”Sezona je počela kako se samo poželjeti može. Za razliku od većine klubova s Balkana koji se takmiče u evrokupovima, mi smo uspješno izbjegli zamke loših igara na startu kao posljedicu nastupa u Evropi. Naprotiv, krenuli smo odlično, to je plod dobro odrađenih priprema, dobrog rada i kvalitetnog igračkog kadra. Ambicije su da budemo u samom vrhu tabele, ali konkurencija nije laka - tu su odlične ekipe Sutjeske, Budućnosti, Iskre, Podgorice, takođe i povratnika Mornara... Mi ćemo se boriti za plasman na evropsku scenu, ali ako se ukaže prilika za nešto više, naravno da ćemo dati sve od sebe da je iskoristimo”, kaže Drešaj za “Vijesti”.

Brzonogi bek bio je i strijelac istorijskog, za sada jedinog gola Dečića na evropskoj sceni - pogodio je u Prištini za senzacionalno vođstvo protiv Drite. Tim iz Gnjilana je preokrenuo, slavio 2:1, dobio i u revanšu 1:0, potom i slavnom Fejenordu pružio žestok otpor (ispadanje u posljednjem minutu, u Roterdamu), dok je iza Tuzana ostalo veliko iskustvo.

”Evropska takmičenja za nas, kao mlade igrače, bila su velika nepoznanica i prilika za sticanje iskustva. Čim smo na žrijebanju dobili Dritu, znali smo da je u pitanju jak, čvrst i kvalitetan protivnik. Činjenica da je u sljedećem kolu nesretno eliminisan od Fejenorda dovoljno govori o kvalitetu ekipe. Mi smo dobro igrali u obje utakmice, maltene bili ravnopravan protivnik, ali to nije bilo dovoljno za nešto više... Žao mi je što nismo uspjeli da dovedemo Fejenord u Podgoricu, ali stekli smo dragocjeno međunarodno iskustvo.”

Dečić, stiče se utisak, napreduje džinovskim koracima...

”Nakon teške polusezone i grčevite borbe za opstanak u Drugoj ligi u sezoni 2018/2019, gdje smo spašeni bukvalno u posljednjem kolu, naredne sezone smo ekspresno i superiorno pod vođstvom Veska Steševića ušli u Prvu ligu. Da to nije bio trenutni bljesak, već posljedica dobrog rada i dobre i profesionalne organizacije kluba, dokaz su dobri rezultati u eliti. Plasman u Evropu, u finale Kupa, najveći uspjesi u 96 godina dugoj istoriji kluba za sve su bili veliko iznenađenje, ali ne za nas, igrače i stručni štab, na čelu s Edisom Mulalićem. Jer, vrijedno smo i žestoko radili, bili svjesni kvaliteta, uz pravu podršku agilne uprave kluba, predvođene predsjednikom Paljom Drešajem.

Džonatan Drešaj ima 21 godinu, a već je “iskusan” senior...

”Vrlo mlad sam počeo da igram sa seniorskim timom... Prošao sam kroz razne selekcije reprezentacije Crne Gore i vjerovatno su treneri prepoznali nesto u meni i dali mi povjerenje s nepunih 19 godina. Naravno da je to za mene bio podstrek da više i marljivije radim i da opravdam povjerenje. Nakon sezonu i po iskustva u Drugoj ligi saigrači su me izabrali da budem jedan od najmlađih kapitena, na sta sam im zahvalan i potrudiću se da im budem primjer, ne samo na terenu.

Drešaj je standardan član mlade reprezentacije, kao i svakom fudbaleru želja mu je da obuče dres A tima.

“Taj san mi daje motiv da više i bolje radim. Daću sve od sebe da bih privukao pažnju stručnog štaba i da kroz kvalitetne nastupe dobijem poziv za A selekciju.”

Prijaju interesovanja, na meni je da se dokazujem

Dobre partije Džonatana Drešaja prošle, a posebno na startu ove sezone, golovi Driti i Iski (iako je desni bek), ne prolaze nezapaženo. Njegovo ime je, naime, već u notesu većih klubova iz regiona.

”Drago mi je ako moje nastupe neko vidi i prepoznaje neki kvalitet, ali ja se ne opterećujem time. Znam da se uspjeh u fudbalu, kao i u svemu u životu, ne stiče bez velike žrtve - truda, rada, zalaganja... Na meni je da to uradim, pa šta bude. Siguran sam da ako čovjek vjeruje u sebe, može postići i realizovati ciljeve. Ima interesovanja inostranih klubova, ali to treba trezveno i objektivno razmatrati. Moje je da radim i da se dokazujem... Naravno da bih volio da budem član nekog evropskog kluba, ali više bih volio da mi budemo evropski klub", kaže Drešaj.

Bonus video: