Stari sjaj Serije A i jedinstveni šarm "kalća"

Manje od 40 dana nakon trijumfa Italijana na Evropskom prvenstvu, kreće Serija A, koja je prošle sezone bila najefikasnija među pet najjačih liga u Evropi

8844 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nešto više od mjesec nakon spektakularnog trijumfa Italijana na Evropskom prvenstvu, kreću uzbuđenja i na klupskoj sceni na Apeninima - Serija A je posljednja od pet najjačih evropskih liga u kojoj će se zakotrljati lopta.

Početak je zakazan za danas u 18.30, kada će aktuelni prvak Inter dočekati Đenovu, dok će se istovremeno na stadionu “Bentegodi” sastati Verona i Sasuolo. Dva sata i 15 minuta kasnije igraju Empoli - Lacio i Torino - Atalanta.

Četiri meča zakazana su za nedjelju, još dva za ponedjeljak... Stadioni će, za početak, zbog covid-mjera biti otvoreni za publiku sa 50 odsto kapaciteta.

Serija A je u procesu povratka nekadašnjeg sjaja, koji traje već nekoliko godina, i to vrlo uspješno. Iako su “romantične” 90-e, kada se na Apeninima igrao ubjedljivo najbolji fudbal u Evropi, kada su u Italiju dolazili najbolji fudbaleri na svijetu - davno prošla vremena, “kalćo” je posljednjih godina postao ponovo privlačan za široke fudbalske mase.

Promjena načina igre velikog broja timova, promjena shvatanja fudbala velikog broja trenera, kao i samih klubova, rezultirao je progresivnim rastom efikasnosti: italijanski timovi više nisu sinonim za jaku defanzivu, “bunkere” i igru “od nula do dva”, već se, sasvim suprotno - prepoznaju po napadačkom fudbalu.

Tako se od sezone 2004/2005, prve u kojoj je učestvovalo 20 timova, kada je na 380 utakmica ukupno postignuto 960 golova, ili prosječno 2,52 po meču, došlo do fenomenalnih 3,06 golova po utakmici, koliko je zabilježeno prošle sezone (1163 na 380 mečeva), koja se, uzgred, uglavnom igrala bez publike.

Serija A je prošle sezone bila najefikasnija od pet najjačih evropskih liga, efikasnija i od Bundeslige (3,03 gola po meču) i engleske Premijer lige (2,69), što je doskora bilo nezamislivo. Iza su, naravno, ostale i francuska Liga 1 (2,76) i španska La Liga (2,5).

Ovakav trend prenio se na reprezentaciju i kulminirao je u junu i julu na Evropskom prvenstvu: “Azuri” Roberta Manćinija, s novim stilom igre, visokim presingom i velikim brojem igrača koji su u svakom napadu dolazili u završnicu, osvojili su šampionski pehar.

Italija
foto: Graphic News

Slično se očekuje i u novoj sezoni na klupskoj sceni, iako su tokom ljeta neke velike zvijezde otišle iz Italije - posebno iz redova šampiona Intera, koji grca u finansijskim problemima. Romelu Lukaku je prodat Čelsiju, desni bek Ašraf Hakimi je otišao u Pari Sen Žermen, baš kao i golman gradskog rivala Milana i najbolji igrač nedavnog Eura, Đanluiđi Donaruma.

Sve je više glasina i da će Interov Lautaro Martines, koji se s Lukakuom činio zastrašujući tandem, preći u Arsenal ili Totenhem, a navijači Juventusa (i mnogi ljubitelji “kalća”) su odahnuli kada je Kristijano Ronaldo odbacio glasine da će se približiti ovom egzodusu.

Serija A je, međutim, dočekala neka nova lica koja obećavaju povratak fudbalskog šarma: Žoze Murinjo, trenerska mega-zvijezda, stručnjak koji je s Interom prije 10 godina harao Apeninima i Evropom (čuvena tripleta 2010) sjeo je na kormilo Rome.

Gdje je Murinjo - tu je i šou, o čemu najbolje govori i doček na rimskom aerodromu “Fjumićino” koji su mu krajem juna priredili Romini fanovi: valjda isti oni koji su mu prije deceniju žestoko zviždali.

Murinjo je doveo napadača Čelsija Ejbrahama, za preko 40 miliona eura, što je najveći transfer u istoriji kluba, dok je Edin Džeko, doskorašnji napadač “vučice”, otišao u Inter kako bi, barem djelimično, sanirao gubitak Lukakua. Inter je uz Bosanca doveo i holandskog beka Damrfisa, gradskom rivalu Milanu je preoteo Turčina Hakana Čalhanoglua, na klupu je umjesto Antonija Kontea sjeo Simone Inzagi, koji je radio sjajan posao u Laciju, ali malo ko vjeruje da “nerazuri” mogu da ponove šampionsku sezonu.

U prvi plan ponovo je izbio Juventus, koji je nakon neuspješnog eksperimenta s klupskom legendom Andreom Pirlom na trenerskoj klupi vratio Masimilijana Alegrija - čovjeka koji je osvojio pet šampionskih titula (2014-2019) i vodio “staru damu” u dva finala Lige šampiona. Juve, koji je sačuvao tim, a na putu je da dovede sjajnog vezistu reprezentacije iz Sasuola, Lokatelija, veliki je favorit da povrati primat.

Priča o “sedam sestara” italijanskog fudbala, koja je važila krajem prošlog i početkom novog vijeka, aktuelna je i uoči početka nove sezone, s tim što je uz Juventus, Inter, Milan, Romu, Lacio i Napoli mjesto Fiorentine zauzela Atalanta.

Adam Marušić, turbo-bek Lacija, jedini je crnogorski fudbaler koji će igrati u Seriji A ove sezone, a za povratak egzotike zadužena je Venecija, koja se uz Salernitanu i Empoli vratila u elitu, i to nakon skoro dvije decenije. Do stadiona “Pjerluiđi Penco”, kapaciteta 7.420 mjesta, dolaziće se - gondolom.

Bonus video: