Vest Hem za sve ukuse, poslije 15 godina na vrhu Premijer lige

Počela je nova sezona Premijer lige, a za Vest Hem kao da je nastavljena prošla, koju su momci Dejvida Mojesa završili sa samo dva boda manje od zone Lige šampiona

5751 pregleda 0 komentar(a)
Vest Hem je na čelu Premijer lige prvi put od 2006, Foto: Reuters
Vest Hem je na čelu Premijer lige prvi put od 2006, Foto: Reuters

Nakon 15 godina Vest Hem je ponovo na vrhu Premijer lige. Odigrana su, doduše, samo dva kola, ali i to se piše: “čekićari” su na vrhu prvi put još od 22. avgusta 2006. godine.

Istina, nije Vest Hem jedini s maksimalnim učinkom nakon 180 minuta fudbala na Ostrvu, ali ekipa iz Londona ima bolju gol-razliku od Čelsija, Liverpula, Brajtona i Totenhema, što je dovoljno da se u ovom trenutku o njima priča kao o aktuelnim liderima.

Dva meča - osam postignutih, tri primljena pogotka bilans je ekipe Dejvida Mojesa na startu sezone. Start je sjajan, ali ako se vratimo u blisku prošlost, onda to i nije iznenađenje, a nova sezona djeluje kao nastavak prošle, koju je Vest Hem završio na 6. mjestu sa samo dva boda manje od zone Lige šampiona.

Protiv Lestera u ponedjeljak (4:1) blistao je napadač Mikail Antonio. Čovjek koji je stigao iz Notingem foresta 2015. godine, a koji je po dolasku pokrivao skoro sve pozicije na terenu osim golmanske, postigao je dva pogotka i postao najefikasniji fudbaler Vest Hema u istoriji Premijer lige. Trenutno je na 49 golova, dva više od legende kluba, Paola di Kanija. Iza su Mark Nobl (46), Karlton Kol (41)...

”Sjajno je biti najbolji strijelac Vest Hema u Premijer ligi. Činjenica da jurim rekord uticala je na moju igru u prvom poluvremenu. Ali, u pauzi sam se oporavio i potom u drugom dijelu igrao opuštenije i uspio da postignem dva pogotka”, rekao je Antonio, koji je gol, kojim je prestigao Di Kanija, proslavio tako što je poljubio svoju kartonsku fotografiju i zaplesao s njom.

Istina, Antonio nije najefikasniji igrač u istoriji Vest Hemovih nastupa u eliti, već “samo” otkad se elitno takmičenje zove Premijer liga, dakle od 1992. godine.

Najefikasniji fudbaler u istoriji “čekićara” je Vik Votson sa 180 pogodaka na 249 utakmica u svim takmičenjima u periodu od 1920. do 1935. Još nekoliko fudbalera postiglo je više od 100 golova u svim takmičenjima, dok je Antonio na brojci od 51 pogotka. A ugovor mu ističe 2023. godine.

Fudbaler s Jamajke je najefikasniji igrač ekipe bio i tokom prethodne dvije sezone, a tokom tog perioda jedan dio provodio je i na tribinama zbog čestih povreda. A tih godina saigrači i konkurencija u napadu bili su mu Ćićarito Ernandes, Marko Arnautović, Sebastijan Aler, Lukas Peres...

Ove sezone ima više šuteva (11) i pogodaka (3) od svih ostalih premijerligaških fudbalera. Uz to, dodao je i dvije asistencije. Na pitanje može li sezonu da završi kao najbolji golgeter na Ostrvu odgovorio je:

”Naravno. Postaviću toliku distancu da niko neće moći da me uhvati.”

Prednost je i što je jedini napadač u timu.

”Golovi, koje postiže, su tipično u njegovom stilu. S mnogo klase odigrao je drugo poluvrijeme protiv Lestera. U posljednje dvije godine igra isključivo na poziciji napadača, ali je riječ o svestranom fudbaleru, koji može mnogo stvari da uradi tokom meča”, ocijenio je menadžer Vest Hema, Dejvid Mojes.

Antonio nije jedini, koji je dobro otvorio sezonu. Tu je i Alžirac Said Benrama sa po dva gola i asistencije, koji je u predsezoni nagovijestio da će biti od velike važnosti za tim. Tu su još Vladimir Cufal i Aron Kresvel, koji utrčavaju po bokovima, dok Tomaš Souček i Deklan Rajs drže sredinu terena pod kontrolom. Na golu je standardan Lukaš Fabijanski, a na štoperskim pozicijama Anđelo Ogbona i Kreg Doson. Štoperi su možda i najkritičniji, pa se uskoro očekuje dolazak Kurta Zume iz Čelsija.

Problem jedino može predstavljati činjenica da ekipa ove sezone igra na četiri fronta. Ali, kako je sezona počela, ne treba se iznenaditi ako “čekićari” i ovog puta nadmaše očekivanja.

Bonus video: