"Duh" na golu: Sedam godina u Čelsiju, ni minut u timu

Put od talenta do fudbalera je posut trnjem i preprekama, percepcije u fudbalu su nezahvalne, pa je Delač svih sedam godina zvanično bio član Čelsija, a za to vrijeme promijenio čak osam klubova
72 pregleda 6 komentar(a)
delač, Foto: Fifa
delač, Foto: Fifa
Ažurirano: 13.11.2017. 11:57h

Kada Džon Teri ovog ljeta napustio Čelsi, poslije punih 19 godina, igrač sa najdužim stažom u londonskom klubu postao je neko ko nije odigrao ni minut u prvom timu.

Najzagriženiji navijači "plavih" možda znaju o kome se radi, oni koji malo površnije prate dešavanja u engleskom fudbalu, vjerovatno ne bi mogli da pogode o kome je riječ.

U pitanju je Matej Delač, hrvatski golman, koji je prije sedam godina stigao na "Stamford bridž", kao ekstra-talenat Intera iz Zaprešića, koji je na njegovom transferu zaradio čak tri miliona eura.

Put od talenta do fudbalera je posut trnjem i preprekama, percepcije u fudbalu su nezahvalne, pa je Delač svih sedam godina zvanično bio član Čelsija, a za to vrijeme promijenio čak osam klubova!

Ni na jednoj od brojnih pozajmica - (Vitese, Vitorija, Češke Buđejovice, Inter Zaprešić, Vojvodina, Sarajevo, Arle, Muskron) - nije uspio da se nametne i da se vrati u Čelsi, na velika, ili, pak, mala vrata, da počne bar jednu sezonu u klubu koji ga je doveo kao 17-godišnjaka, da se nađe makar i na klupi...

Bilo je, doduše, i administrativnih problema, jer je hrvatskim igračima bila potrebna radna dozvola za Premijer ligu, koja je podrazumijevala i određen broj nastupa u reprezentaciji. Delač je prošao sve mlađe selekcije, ali nikada nije debitovao u seniorskoj.

Delaču višegodišnji ugovor ističe narednog ljeta, a trenutno je ni na nebu ni na zemlji - nije u planovima Čelsija, čiji je igrač, niti ima ponudu gdje da nastavi karijeru.

On, ipak, ne žali što je svih ovih godina bio "zarobljen" ugovorom u klubu, u kome je mjesto na golu bilo rezervisano za Petra Čeha i Tiba Kurtou.

"Sam osjećaj da si dio Čelsija, da treniraš sa takvim golmanima, me ispunjava. Mislim, ipak, da je vrijeme za novi početak", rekao je Delač.

Bonus video: