Van Gal odabrao za Crnu Goru: Ovdje sam zbog holandskog fudbala, ne zbog sebe

Glavno ime je povratnik Virdžil van Dajl. Pozvani su i Damfris i Bergvajn, iako ih nije bilo na preliminarnoj listi. Crna Gora gostuje Holandiji 4. septembra u Ajndhovenu

20735 pregleda 8 komentar(a)
Van Gal, Foto: NOS/ANP
Van Gal, Foto: NOS/ANP

Luj van Gal treći put je predstavljen kao selektor Holandije.

Na konferenciji za novinare prilikom imenovanja, popularni "poručnik" predstavio je i spisak fudbalera na koje računa u septembarskim mečevima u kvalifikacijama za SP protiv Letonije, Crne Gore i Norveške.

Van Gal, koji je vodio "oranje" od 2000. do 2002, potom i od 2012. do 2014. kada je na Mundijalu u Brazilu osvojio treće mjesto, nasijedio je reprezentaciju od Ronalda de Bura, tako što se vratio iz penzije u koju je, vjerovalo se, otišao 2016. kada je napustio Mančester junajted.

"Bila mi je čast kada sam preuzimao reprezentaciju 2000. i 2012. godine, ali sada mi je još veća čast jer sam već pet godina u penziji. Dobio sam poziv, vidio sam potrebu da pomognem i da se vratim i evo me ponovo ispred vas", kazao je Van Gal medijima.

"Ovdje sam zbog sebe, a ne zbog holandskog fudbala".

Van Gal, koji ima 70 godina, jedan od najčuvenijih holandskih trenera. Osvojio je Ligu šampiona sa Ajaksom 1995, a vodio je i Barselonu, Bajern i Mančester junajted.

"Jako se radujem. Naravno da sam pratio reprezentaciju posljednjih godina. Doduše, iz pozadine. Bio sam često i kritičan, ali nikada ne znate šta se događa iznutra. Već dvije sedmice sam preokupiran novim poslom", kazao je Van Gal.

Holanđani tradicionalno igraju u sistemu 4-3-3, što je Van Gal "prekršio" na Mundijalu u Brazilu 2014, igrajući sistem 3-5-2 uz glasne kritike stručne i laičke javnosti, kao i medija. Ipak, izdržao je sve udare i odveo "oranje" do 3. mjesta.

Kako će igrati sada?

"To zavisi o kvalitetu igrača i protivnika. Ali, nemam vremena da guram formaciju kao 2014. godine. Za to je trebalo vremena. Moram sada da to uradim na potpuno drugačiji način."

Holanđani ciljaju plasman na Svjetsko prvenstvo, na kojem nisu bili 2018.

Takmičenje u grupi počeli su porazom u Turskoj, a onda su pobijedili Letoniju kući i Gibraltar u gostima.

"Vjerujem u ovu grupu igrala. Ali, biće teško".

Na njegovom spisku našli su se desni bek Intera Denzel Damfris i krilni napadač Totenhema Stiven Bergvajn, iako ih nije bilo na preliminarnoj listi koju je Van Gal saopštio prošlog mjeseca.

Sa nje je, međutim, otpao Doni van de Bek, koji nema veliku minutažu u Mančester junajtedu.

Holanđani, u svakom slučaju, imaju jak sastav, a glavno ime je defanzivac Liverpula Virdžil van Dajk, koji se nakon godinu vraća u nacionalni tim.

Crnu Goru čeka težak posao 3. septembra, na "Filips areni" u Ajndhovenu u 20.45.

Golmani: Džastin Bajlou (Fejnord), Tim Krul (Norič), Joel Dromel (PSV).

Odbrana: Nejtan Ake (Mančester siti), Dejli Blind (Ajaks), Virdžil van Dajk (Liverpul), Denzel Damfris (Inter), Stefan de Fraj (Inter), Matajs de Liht (Juventus), Jurien Timber (Ajaks), Devin Renš (Ajaks) i Tajrel Malasija (Ajakas).

Vezni red: Žoržinio Vajnaldum (PSŽ), Frenki de Jong (Barselona), Martin de Ron (Atalanta), Dejvi Klasen (Ajaks), Rajan Gravenberh (Ajaks), Ton Kopmejners (AZ Alkmar) i Gus Til (Fejnord).

Napad: Memfis Depaj (Barselona), Donijel Malen (Borusija Dortmund), Stiven Bergvajn (Totenhem), Stiven Berghuis (Ajaks), Kod Gakpo (PSV) i Bout Veghorst (Volfsburg).

Bonus video: