"Azuri" žele da izbjegnu katastrofu

Šveđani u Milanu brane pobjedu od 1:0
2 komentar(a)
Švedska - Italija, Foto: Reuters
Švedska - Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2017. 10:44h

Italijanska javnost je potpuno okrenula leđa selektoru Đanpjeru Venturi, ali makar i dalje vjeruje u igrače reprezentacije pred večerašnji revanš baraža za Mundijal protiv Švedske (20.45).

Šveđani imaju pobjedu od 1:0, a "azuri" će imati podršku oko 70 hiljada navijača na "San Siru" na kojem nikada u istoriji nisu izgubili.

Italija ne liči na vrhunsku reprezentaciju, a Ventura se na pres konferenciji uoči revanša branio svim silama.

"Osjećam previše negativne energije oko reprezentacije. Ne znam zašto je to tako mjesecima unazad, kao da nije realno što smo završili drugi u kvalifikacionoj grupi iza Španije... U redu, izgubili smo i odigrali loše u Švedskoj, ali imamo ispred sebe revanš i moramo da budemo optimisti", rekao je Ventura.

Novinari i stručnjaci redom napadaju Venturu, a jedan od najglasnijih je bio bivši reprezentativac i svjetski šampion Marko Tardeli.

"Za Svjetsko prvenstvo se bori, nije to humanitarna manifestacija. Za nastup na Svjetskom prvenstvu potrebni su odlučnost, energija, želja... Ništa od toga Italija nije pokazala protiv Švedske, i ako tako bude u revanšu bolje i da ne idemo u Rusiju", istakao je Tardeli i dodao:

"U prvom meču sam vidio Italiju koja stalno ide unazad, koja ne zna kako da napada. Priča da je sudija dozvolio oštru igru je smiješna. Zar Kjelini, Bonući, De Rosi..., mogu da se uplaše od jačeg duela? Ovaj tim nije pokazao ništa čime bi zaslužio odlazak na Mundijal", rekao je Tardeli.

Zamjerio je Venturi i na odabiru ekipe...

"Ne mogu da shvatim odluku trenera da ostavi Lorenca Insinjea na klupi. To je igrač klase, možda i jedini u ekipi", poručio je Tardeli.

Utisak je da je Ventura, kako god završio baraž, završio sa reprezentacijom nakon duela sa Šveđanima.

Plasman na Mundijal bi svakako umanjio štetu, ali na Apeninima već javljaju da bi poslije bivšeg trenera Torina reprezentaciju mogao da preuzme Karlo Anćeloti, a misli se i o Antoniju Konteu.

"Osjećamo pritisak, ali to je potpuno normalno u ovakvoj situaciji. Ili idemo na Svjetsko prvenstvo ili ostajemo kući, nikom nije svejedno", rekao je golman Đanluiđi Bufon.

Legendarni čuvar mreže je najavio povlačenje nakon Mundijala, ali vjerovatno nije ni slutio da se možda neće naći na takmičenju u Rusiji.

"Sada samo mislim na ekipu i na to kako da prođemo Švedsku", jasan je golman Juventusa.

Ventura će sigurno mijenati u odnosu na meč u Solni. Marko Verati je suspendovan zbog žutih kartona, na klupu vjerovatno ide Danijele de Rosi, a u tim bi trebalo da se vrati Insinje.

Larson: Na sve smo spremni

Švedska je propustila posljednja dva Mundijala, nije je bilo ni u Južnoj Africi ni u Brazilu... Da li je vrijeme da se poslije 12 godina plasira na SP?

"Nemamo šta da slavimo nakon prve utakmice, jer nismo uradili ništa. Imamo gol prednosti protiv velike reprezentacije, koja će u revanšu dati sve od sebe da okrene situaciju u svoju korist", rekao je vezista Sebastijan Larson.

Fudbaler Hala je 95 puta do sada nosio dres nacionalnog tima, ali još nije zaigrao na Svjetskom prvenstvu.

"Naravno da sanjam odlazak u Rusiju. Na pola smo puta, ali moramo da ostanemo mirni i fokusirani se sami na sebe kako bismo iskoristili pritisak koji će osjetiti Italija u revanšu", dodao je 32-godišnji Larson.

Šveđani su u petak potpuno zaustavili napadače "azura".

"Sada očekujemo i nešto ofanzivniju Italiju, tako da će biti i teže. Pred prvi meč smo željeli da sačuvamo svoju mrežu, sličan plan je i pred revanš", kaže Larson.

Bonus video: