Turci bez četvorice zbog kovid-restrikcija, Guneš: Strpljivo i mudro, do pobjede

"Čeka nas fizički jak protivnik. Moramo da odigramo strpljivo i mudro", kazao je selektor Turske Senjol Guneš

5763 pregleda 3 komentar(a)
Senjol Guneš, selektor Turske, Foto: Karar.com
Senjol Guneš, selektor Turske, Foto: Karar.com

Virus Covid-19 i ograničenja u putovanjima napravili su probeleme i selekciji Turske.

Selektor Senjol Guneš sjutra veče protiv Crne Gore na stadionu Bešiktaša neće moći da računa na defanzivce Čaglara Sojunčua iz Lestera i Ozana Kabaka, koji je iz Šalkea prešao u Norič, vezistu Votforda Ozana Tufana i napadača Brentforda Halila Dervišoglua.

Otpao je i povrijeđeni, 27-godišnji ofanzivac Goztepea Halil Akbunara.

"Problemi su sa pandemijom, ali i diskriminacijom. Razumijem da igrači nisu mogli da dođu iz Engleske zbog obaveznog karantina, ali šta je sa Kabakom. On je prešao u Norič, ali je to moglo drugačije da se završi? Prijavili smo Šalke", istakao je Guneš.

Turci su nakon tri kola lideri u grupi G sa sedam bodova, iako su sjajan start, u kojem su pobijedili Holandiju kod kuće (3:2) i Norvešku u gostima (3:0) pokvarili remijem sa Letonijom kod kuće (3:3).

Početak kvalifikacija za SP je bio euforičan, ali je ljetošnje Evropsko prvenstvo spustio "zvijezde polumjeseca" na zemlju - sva tri poraza doživjeli su Gunešovi izabranici, bili su posljednji na šampionatu nakon lekcija koje su dobili od Italije, Švajcarske i Velsa.

Počevši od sjutrašnjeg meča sa Crnom Gorom, na stadionu Bešiktaša u 20.45, Turci će tražiti iskupljenje.

"Mnogo smo postigli zajedno, siguran sam da će ponovo biti tako i da ćemo se vratiti na pravi put. Želimo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i vjerujem da će ova ekipa dugi niz godina biti u dobroj takmičarskoj formi", kazao je Guneš.

O Crnoj Gori, selektor koji je još 2002. vodio Tursku do najvećeg uspjeha u istoriji (treće mjesto na Mundijalu u Koreji i Japanu) nije govorio puno:

"Čeka nas fizički jak protivnik. Moramo da odigramo strpljivo i mudro".

Osim sa Crnom Gorom, Turska će 4. septembra gostovati Gibraltaru, a 7. septembra gostovaće Holandiji.

"Želimo da završimo septembar tako što ćemo ostati na prvom mjestu. To je naš cilj", kazao je Guneš, koji nije želio da otkrije početni sastav.

Turski mediji, međutim, javljaju da će u odbrani sigurno početi Mert Muldur iz Sasuola.

Crna Gora i Turska sastali su se dva puta, oba puta u prijateljskim susretima: Turci su 2015. u Antaliji pobijedili 1:0, golom u posljednjem minutu dodatka, tri godine kasnije pod Goricom bilo je 2:2, kada su gosti vodili 2:0 a "sokoli" izjednačili golovima Ivanića i Mugoše.

Bonus video: