Na Bosforu počinje rasplet: „Zasjeda” za Tursku

Na Bosforu počinje rasplet: fudbalska reprezentacija Crne Gore, oslabljena neigranjem kapitena Stevana Jovetića i još nekoliko fudbalera, pokušaće da iznenadi Tursku u Istanbulu (20.45) i ostane u trci za dobar plasman u grupi G kvalifikacija za Mundijal

4852 pregleda 12 komentar(a)
Sa treninga reprezentacije Crne Gore sinoć na “Bešiktaš parku”, Foto: FSCG
Sa treninga reprezentacije Crne Gore sinoć na “Bešiktaš parku”, Foto: FSCG

Stvari u modernom fudbalu odvijaju se neviđenom brzinom, naročito nakon prologodišnjeg covid-prekida, kada je kalendar je prebukiran: klupski vikend je tek završen, a već večeras su na programu reprezentativne utakmice 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ovakav ritam prosto “guta” manje reprezentacije, koje nemaju veliki fond fudbalera - povrede, nemogućnosti da se putuje zbog kovid-ograničenja i razni drugi otkazi kroje sastav tima, diktiraju mogućnosti i očekivanja.

Može li Crna Gora, koja definitivno spada u najviše pogođenu kategoriju reprezentacija, bez Stevana Jovetića, Stefana Mugiše, Nikole Vukčevića, ali i Boljevića, Jovovića, Islamovića... da se “izbavi” iz ovog vrtloga, a da utisak i rezultat budu koliko-toliko prihvatljivi?

Raspored je paklen - tri meča u šest dana, dva u gostima sa učesnicima Evropskog prvenstva: večeras u Istanbulu protiv Turske, u subotu sa Holandijom u Ajndhovenu, te narednog utorka psihološki još zahtjevniji domaći meč sa Letonijom, jer se očekuje samo pobjeda.

”Malo je vremena, jako malo, jedan trening prije prve utakmice, ali dobro se poznajemo između sebe. I oni su u istoj situaciji”, smatra kapiten Stefan Savić.

Tek u Istanbulu, na stadionu Bešiktaša, selekcija Miodraga Radulovića, odradila je trening u kompletnom sastavu, a večeras će pokušati da ostane neporažena protiv tima koji je na startu kvalifikacija srušio najveće rivale u grupi, Holandiji i Norvešku, a onda se okliznuo kod kuće protiv Letonije.

”Sve ekipe su u problemu, ali Turska ima širi izbor igrača. Ne radujem se što i njima fale neki igrači, jer znam koliko je teško kada ostaneš bez nekoga koga si planirao. Mislimo na nas, na našu igru, to nam je u fokusu”, kazao je Radulović.

Crna Gora ima šest bodova nakon tri kola u grupi G, osvojene pobjedama nad Letonijom u gostima (2:1) i Gibraltarom kod kuće (4:1), uz poraz od Norveške (0:1) pod Goricom.

Teško je govoriti o rezultatskim ambicijama tima koji je stigao na Bosfor bez najboljeg igrača u napadu, tima koji odavno nije napravio rezultat za pamćenje, koji se iz četvrtog šešira, dakle iz četvrtog plana, tek potajno nada da može da se uključi u borbu za visok plasman.

Ipak, mora da se konstatuje, a prirodno je da imate neke ambicije, u kakvim god da ste problemima: nakon poraza od Norveške pod Goricom u martu, Crna Gora mora nešto da uradi u Istanbulu ako želi da ostane konkurentna.

”Najbitnija je prva utakmica, dakle protiv Turske”, ne krije Stefan Savić.

”Bićemo sigurno svježiji nego protiv Holandije, tako da je cilj da izađemo na teren sa namjerom da ostvarimo pozitivan reultat - bod ili tri. Uprkos problemima, vjerujemo da možemo”, ističe Savić.

Očekuje se da će Radulović suprostaviti Turcima formaciju 3-5-2, odnosno 5-3-2: sa Mijatovićem na golu, Savićem, Vujačićem i Tomaševićem kao centralnim defanzivcima, Marušićem i povratnikom Vešovićem koji bi djelovali visoko po bokovima, Šćekićem i Kosovićem i Jankovićem (koji je sporan zbog povrede) u veznom redu, Hakšabanovićem i najisturenijim Đorđevićem u napadu.

Sastav, naravno, nije zvaničan, već provizoran, nije ga Radulović otkrio, ali se očekuje da će “sokoli” igrati u zatvorenijoj varijanti - pokušaće da formiraju čvrst blok.

”Ne možemo da da se nadigravamo sa njima 90 minuta, moramo da smo svjesni naših kvaliteta i karakteristika. Moramo da budemo strpljivi, najvažnije je da probamo ne primimo gol, a stvorićemo dvije-tri šanse, siguran sam u to. Moramo, dakle, da budemo i efikasni, da koristimo to što stvorimo”, kazao je Savić.

Radulović, međutim, ističe da se njegov tim neće braniti - da bi to moglo da bude pogubno protiv napadački dobrog tima, kakva je Turska.

”Nismo došli da se branimo, bila bi to pogubna taktika, iako smo oslabljeni. To nam neće biti alibi. Momci koji izađu sjutra modaju da budu taktički discipinovani, kompaktni, agresivni, a mudri i hrabri u posljednjoj trećini terena. Hoćemo dobar rezultat, došli smo po dobar rezultat, tako da moramo da pokušamo da ugrozimo njihov gol”, kazao je Radulović.

U martu, kada je gostovala Letoniji, a dočekala Gibraltar i Norvešku, Crna Gora je osvojila šest bodova, a priželjkivala je sedam.

U septembru, utakmice su teže, rivali zahtjevniji...

”Ne možemo o planovima o tri utakmice, samo korak po korak. Skoncentrisani smo samo na prvi meč. Vjerujem da možemo da pokažemo dobar fudbal, vjerujem u tim i u rezultat, koji bi nam bio vjetar u leđa za nastavak”, zaključio je Radulović.

Duel na stadionu “Bešiktaš park” počinje u 20.45, a sudi Francuz Benoa Bastjen. U grupi G večeras igraju još Norveška - Holandija i Letonija - Gibraltar.

Bonus video: