Bilans transfer perioda: Mesi i Ronaldo promijenili istoriju, britanski rekord Sitija, veliki poslovi Junajteda i PSŽ-a

Kada se sve sabere, iako je transfer period bio uzbudljiv i bombastičan, u pet najjačih liga potrošeno je manje novca nego 2020. godine - dvije milijarde i 947 miliona eura

12473 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pari Saint Germain
Foto: Pari Saint Germain

Završeno je jedan od najatraktivnijih prelaznih rokova svih vremena.

Ljeto 2021. je promijenilo fudbalsku istoriju, nakon što je Leo Mesi prvi put napustio Barselonu i prešao u PSŽ, a Kristijano Ronaldo se poslije 12 godina vratio u Mančester junajted, tamo gdje je počeo put ka zvijezdama.

Pamtiće se i neuspjeli pokušaj Reala da dovede Kilijana Mbapea, licitacija koja je išla i do 200 miliona eura za igrača koji će biti slobodan po zavšetku sezone...

Transfer period jul-avgust 2021. godine donio je britanski rekord koji je oborio Mančester siti dovođenjem Džeka Griliša iz Aston Vile za 117 miliona eura, veliki prelazak Romelua Lukakua (Inter - Čelsi), te senzacionalni povratak Antoana Grizmana iz finansijski uzdrmane Barselone u Atletiko.

Pored Mesijevog besplatnog transfera, još nekoliko igrača, jakih imena, promijenili su klubove bez obeštećenja - Serhio Ramos (Real - PSŽ), David Alaba (Bajern - Real), Memfis Depaj (Lion - Barselona), Đanluiđi Donaruma (Milan - PSŽ)...

Najveći dobitnici su PSŽ, Mančester junajted i Čelsi.

U Pariz su "bez centa" došli Mesi, Ramos i Donaruma, dok je Ašraf Hakimi stigao iz Intera sa 60 miliona eura, da bi posljednjeg dana prelaznog roka dogovoren dolazak 19-godišnjeg Portugalca, lijevog beka Nuna Mendeša iz lisabonskog Sportinga, ali u formi pozajmice (40 miliona eura je otkup ugovora narednog ljeta).

Junajted je sklopio moćan tim, uz Ronalda (15 miliona eura), došli su Džejdon Sančo iz Dortmunda (85) i Rafael Varan iz Reala (40).

Čelsi je skupo platio Lukakua (115 miliona), pozajmio Saula iz Atletika, a zadržao ekipu koja je osvojila Ligu šampiona.

Kada se sve sabere, iako je transfer period bio uzbudljiv i bombastičan, u pet najjačih liga potrošeno je manje novca nego 2020. godine - dvije milijarde i 947 miliona eura.

Prošlog ljeta, u sred udara korone, utrošeno je skoro 3,5 milijardi.

Nedostižna ostaje 2019. godina, kada su za dovođenje igrača klubovi iz liga petice isplatili 6,2 milijarde eura.

Bonus video: