Jovetić u stroju, pobjeda imperativ protiv Letonaca

Otklonjene su sve administrativne prepreke oko Jovetićevog nastupa, šanse da zaigra sada zavise isključivo od stanja njegove povrede. Marko Vešović poručuje da bi se četiri boda iz tri meča bio ispunjen septembarski plan

22385 pregleda 10 komentar(a)
Vešović više ne brine o povredi, Foto: Fscg.me
Vešović više ne brine o povredi, Foto: Fscg.me

Crnogorski fudbaleri prespavali su u Ajndhovenu nakon očekivanog poraza od Holandije (4:0), danas u podne sletjeli su u Podgoricu.

Sa njima i - Stevan Jovetić, što znači da je otklonjena i posljednja administrativna prepreka oko njegovog nastupa protiv Letonije u utorak veče.

Najbolji strijelac crnogorske reprezenatcije, naime, neće morati u karantin po povratku u Njemačku, pa će šanse da zaigra za dva dana u šestom kolu kvalifikacija za SP zavise sada isključivo od stanja njegova povrede. A ona je, pokazalo se to i u subotu veče kada je na “Filips areni” odradio puni trening, u najvećoj mjeri - sanirana.

Sa Jovetićem u napadu, rastu i šanse crnogorske reprezentacije protiv bilo koga, a posebno protiv selekcija gdje napad, individualna klasa, treba da naprave razliku. Vidjelo se to i u prvoj utakmici u Rigi, u martu, kada je Jovetić sa dva gola maltene sam pobijedio Letonce.

Poraz od Holandije, evropske velesile koja pokušava da se vrati u orbitu, potvrdio je koliko je naša reprezentacija daleko od tog nivoa, pa će se bodovi tražiti tamo gdje, objektivno, mogu da se osvoje.

Trijumfom protiv Letonaca naša selekcija bi, barem teoretski, ostala u igri za najveći plasman i septembarski rasplet, iako je jasno ko su favoriti u našoj grupi, a ko pokušava da iznenadi iz prikrajka.

"Remi u Istanbulu, i pobjeda protiv Letonije - bili bismo zadovoljni sa četiri boda u septembarskim mečevima", kaže povratnik Marko Vešović, koji je nakon duže vremena i odsustva zbog povrede, napokon povezao minutažu, počeo je i u Istanbulu i u Ajndhovenu.

Treba, međutim, osvojiti tri boda protiv fizički zahtjevnog protivnika, po lošem terenu, uz pritisak koji donosi uloga favorita.

"Moramo da idemo na tri boda, a svjesni smo da nas čeka težak meč. Nema lakih protivnika u našoj grupi, koja je izuzetno zahtjevna i zanimljiva, a to nije čak ni selekcija Gibraltara. Nadam se da će nam se Jovetić, Janković i Vukčević vratiti iz povreda i da ćemo sa njima biti jači", naglašava Vešović.

Duel u Holandiji jasno je pokazao razliku između tima koji pripada evropskom vrhu i selekcije koja se već nekoliko godina traži, koja pokušava da iznenadi i bude neugodna za sve favorite, kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Meč na “Filips areni” pokazao je takođe da su senzacije moguće, ali samo ako se Iskoristi i najmanja moguća šansa koja se ukaže.

"Igrali smo protiv velikih igrača, velike reprezenatcije, koja koristi i najmanje greške. Mi, sa druge strane, njihove greške nismo iskoristili. Imali smo zicer kod 1:0, šansu i kod 2:0. Mogli smo i na poluvrijeme da odemo sa 0:0, možda bi bilo drugačije. Mogli smo i kod 0:0 da dobijemo penal, možda bi i to promijenilo tok. Ipak, igrali smo protiv vrlo kvalitetne reprezentacije koja nas je kažnjavala", ističe Vešović, fudbaler azerbejdžanskog Karabaga, koji se nakon godine odsustva polako vraća u formu.

"Dogovor je bio da protiv Holandije igram 55-60 minut, ali neposredno prije izlaska dobio sam udarac i nismo željeli ništa da rizikujemo. Dobro se osjećam, spreman sam".

Vujačić: Lakše je na terenu, nego na tribinama, brzi gol otvara Letonce

Igor Vujačić je putovao u Ajndhoven, ali je utakmicu zbog suspenzije odgledao sa tribina.

"Nije lako na tribinama, još jednom sam se uvjerio da je mnogo lakše kada ste na terenu, kada možete da pomognete", kaže Vujačić.

Stiže Letonija, tri boda su imperativ…

"Nemamo izbora, moramo da pobjeđujemo ako želimo da budemo konkurentni za mjesto koje vodi na Svjetsko prvenstvo. Čeka nas, međutim, vrlo zahtjevna utakmica, Letonci su i u našem prvom međusobnom duelu u Rigi pokazali koliko su neugodni, dokazali su to i u Turskoj gdje su odigrali neriješeno. Stručni štab će napraviti plan, mi fudbaleri smo motivisani i pokušaćemo da ga sprovedemo u djelo", ističe Vujačić.

"Rani gol bi nam značajno pomogao, to je uvijek cilj kada igrate kod kuće i tražite pobjedu, u svakom slučaju moramo da budemo strpljivi".

Bonus video: