Matematika pokazala – Kristijano Ronaldo je najbolji fudbaler svih vremena

Kraford je napravio listu na kojoj je deset igrača, koji su kroz istoriju obilježili ovu igru, a onda je nakon brojnih parametara izabrao najboljeg

17026 pregleda 13 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters

Debata o tome ko je najbolji fudbaler svih vremena vodi se decenijama. Da li je to Pele ili Dijego Maradona, možda Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi, pitanje je oko kojeg se spore mnoge generacije i navijači, a na kraju, čini se, koji god odgovor imate nećete pogriješiti. Jer sve je do ukusa i simpatija prema određenom igraču. Ali, jedno je sigurno – mnogi su obilježili istoriju fudbala i zaslužili da budu najbolji u ovom sportu.

Ipak, profesor sa Univerziteta u Oksfordu, matematičar dr Tom Kraford pokušao je da jednom zauvijek zatvori debatu na temu – ko je najbolji fudbaler svih vremena.

Kraford je napravio listu na kojoj je deset igrača, koji su kroz istoriju obilježili ovu igru, a onda je nakon brojnih parametara izabrao najboljeg.

Na listi su Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Marko van Basten, Pele, Maradona, Johan Krojf, Ferenc Puškaš, Luis Nazario de Lima Ronaldo, Alfredo di Stefano i Mišel Platini.

Matematičar sa Oksforda potom je kroz razne kategorije poredio učinak ovih fudbalera. Gledao je klupske titule, potom titule sa reprezentacijom, postignute golove u klupskoj karijeri, zatim koliko su igrači tresli mreže u reprezentaciji, osvojene Zlatne lopte, oborene rekorde i uticaj na ekipe za koje su igrali.

Nakon što je završio računicu Kraford je došao do rješenja – Kristijano Ronaldo je najbolji fudbaler svih vremena.

Na drugom mjestu je Mesi, potom slijede Pele, Puškaš, Brazilac Ronaldo, Van Basten, Di Stefano, Platini, Maradona i Krojf.

„Kao veliki navijač, dugo sam sa prijateljima vodio debatu na ovu temu. Obožavam matematiku, pa sam pokušao da je iskoristim i na ovom polju i otkrijem koji fudbaler je najbolji na svijetu. Iako je Kristijano Ronaldo bio najbolji u mom algoritmu, statistika ostalih igrača je apsolutno nevjerovatna. Siguran sam da će se debata nastaviti“, kazao je Kraford.

Kristijano Ronaldo se ovog ljeta nakon 12 godina vratio u Mančester junajted. Danas je odradio prvi trening sa ekipom, a sa njim je razgovarao menadžer, Ole Gunar Solskjer.

Očekuje se da Ronaldo bude u prvom timu već za vikend kada će Mančester junajted u četvrtom kolu Premijer lige dočekati ekipu Njukasla.

Bonus video: