Božović: Nismo odustali, u fudbalu je sve moguće

Od planirana četiri boda, Crna Gora je osvojila dva u tri septembarske utakmice kvalifkacija za Mundijal, vodeći dvojac daleko je pet bodova

7812 pregleda 12 komentar(a)
Draško Božović je na povratku u reprezentaciju ispunio taktičke zadatke, Foto: fscg.me
Draško Božović je na povratku u reprezentaciju ispunio taktičke zadatke, Foto: fscg.me

Projektovani cilj - četiri boda u tri septembarske utakmice kvalifikacija za Mundijal u Kataru, izmakao je reprezentaciji Crne Gore. Nakon što su protiv Turske na teškom gostovanju osvojili bod, “hrabri sokoli” su očekivano izgubili u Holandiji, a onda nisu pod Goricom uspjeli da savladaju Letoniju u igri bez golova.

Povratnik u crveni dres, i to nakon 10 godina od debija, 33-godišnji vezista Draško Božović ne krije razočaranje, lično ali i ekipe, zbog ishoda posljednje utakmice.

- Mislim da smo uradili sve, nije nedostajalo volje, želje, odličnih napada i stvorenih šansi. Ipak, sreća je bila na strani rivala, kao i nevjerovatno raspoloženi golman. Odbranio je sijaset dobrih šuteva. Tačno je da je Letonija imala svoje prilike, gdje se istakao naš golman Milan Mijatović, ali ako napadate 90 minuta, onda je valjda logično i da morate ostaviti prostora da vas protivnik ugrozi. U svakom slučaju, pokazali smo kvalitet, apsolutno smo dominirali na terenu, ali lopta nije htjela u gol. I uz to, ne treba zaboraviti da smo dominirali bez dvojice najboljih naših igrača, Stevana Jovetića i Stefana Savića - kazao je Božović.

On je bio na terenu u sva tri septembarska duela, protiv Turske i Holandije u startnoj postavi, da bi protiv Letonaca iskusni vezista pokušao da pomogne napadu u posljednjih 10-ak minuta.

- Najzadovojniji smo tom prvom utakmicom. Taktički smo odigrali dobro, s puno želje i volje. Nismo se predavali i kao nagrada za to je došao onaj fenomenalni gol Rista Radunovića za remi u posljednjem napadu. Lično, smatram da sam ispunio ono što je zahtijevano od mene, da bi protiv Holandije odigrali jako specifičnu utakmicu. “Lale” nisu uspijevale da nas ugroze, a nama nije sviran penal nad Adamom Marušićem. Igrač sam i nije moje da pričam o suđenju, ali po meni je odgurnut u “sendviču” dva igrača i ne sumnjam da bi na drugoj strani sudija pokazao na bijelu tačku. To je sudbina malih reprezentacija.

Taj faul nad bekom Lacija nije sviran, a 10-ak minuta kasnije je bio početak kraja, nakon faula u drugom šesnaestercu.

- U još nekoliko navrata je rivalu svirano što nama nije. Utakmicu u Ajndhovenu je, po meni, prelomio taj penal nad Memfisom Depajem u 38. minutu, do kojeg smo sjajno taktički stajali. Da se rezultat nije promijenio do poluvremena, kod njih bi se uvukla nervoza, pritisak bi bio prevelik - smatra Božović.

On ne krije da je klasa jednog igrača napravila razliku, ali...

- Depaj je zaista top klasa i nije ga slučajno Barselona platila tako skupo. Oni su, uostalom, top reprezentacija i mi smo igrali kako i treba do tog penala. I poslije smo kod 1:0 imali dva zicera i ako mene pitate koga bih želio najviše u šansi kakvu smo imali, nakon Jovetića bih naznačio Stefana Mugošu. On to rješava u više do 90 odsto slučajeva, ovoga puta je, međutim, loše udario loptu.

Crnu Goru u oktobru očekuju gostovanja Gibraltaru, pa Norveškoj, da li su prilike ispuštene u borbi za drugu poziciju zbog pet bodova manjka u odnosu na vodeći dvojac?

- Žal je zbog gubitka dva boda s Letonijom, ali u fudbalu je sve moguće. Dobijali smo u Ukrajini, Danskoj, pa zašto ne bismo i u Norveškoj? Samo, za tako nešto potrebni su nam Jovetić i Savić, kao i da ostatak ekipe bude u dobroj formi. Volje i želje nikada ne nedostaje, i ništa se za ovih 10 godina od mog debija nije promijenilo. I atmosfera je uvijek sjajna, a tako je bilo i od starta sa selektorom Zoranom Filipovićem. Nikada nijedan igrač nije izašao na teren bez želje da pruži maksimum - zaključio je Božović.

Dečić ima kvalitet da se bori za trofeje

Nakon dvije titule prvaka i prve duple krune u istoriji Budućnosti, Draško Božović je stigao u Dečić u potrazi za novim izazovom. To mu je sedmi klub u domaćem prvenstvu. S Tuzanima je sinoć odradio trening, iako je noć ranije igrao pod Goricom za Crnu Goru.

- To što sam došao u Dečić je siguran znak da klub ima ambicije da napravi još više u odnosu na prošlu sjajnu sezonu. Samo u dva kluba nisam osvojio trofej, sa Sutjeskom sam bio drugi, a u Mladosti smo izborili izlazak u Evropu. Dečić ima ozbiljnu upravu koja zna šta želi, atmosfera u ekipi, tačnije svim strukturama kluba je fantastična, a uz sve iskustvo, znam da tim ima kvalitet da se bori za vrh. Po meni imamo najbolji tandem štopera, odlične ostale linije tima i jedini peh je što Danilo Pešukić nije više bonus igrač. Sada nekoliko talentovanih mladića mora da iskoristi šansu - istakao je Božović.

Dečić je pred reprezentativnu pauzu remizirao sa Sutjeskom, prekinuvši joj niz pobjeda od početka sezone.

- Ispustili smo pobjedu u finišu, mada je pravedan rezultat 1:1. Ipak, pokazali smo da imamo snage i taj rezultat je značio ekipi pred pauzu. Uz Sutjesku smo i jedina neporažena ekipa u šest prvih kola, a spremamo se za gostovanje Petrovcu. Oni su se značajno pojačali, a i promjena trenera je znak da će igrači rivala imati dodatni motiv - naglasio je Božović.

Bonus video: