Mesi upisao het-trik i prestigao Pelea, Brazil osam od osam

"Dugo sam ovo čekao. Ovo je zaista jedinstven trenutak u mojoj karijeri. Jako sam srećan", rekao je 34-godišnji Mesi

9864 pregleda 133 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Brazila juri prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2022. godine nakon što je upisala i osmu uzastopnu pobjedu u južnoameričkim kvalifikacijama, ali veče je obilježio Leo Mesi postavši najbolji strijelac u istoriji reprezentativnog fudbala Južne Amerike.

Argentina je u susretu 9. kola pred 25.000 navijača na stadionu Monumental u Buenos Ajresu, prvi put otvorenom za javnost od početka pandemije, pobijedila Boliviju sa 3:0, a Mesi upisao het-trik (14, 65, 89).

mesi stat
foto: Sofascore

Napadač PSŽ-a je time stigao do brojke od 79 golova u dresu "gaučosa" oborivši Peleov rekord po broju golova za neku južnoameričku reprezentaciju.

Legendarni Brazilac je u dresu "selesaa" postigao 77 pogodaka.

"Dugo sam ovo čekao. Ovo je zaista jedinstven trenutak u mojoj karijeri. Jako sam srećan", rekao je 34-godišnji Mesi.

Svjetski rekorder je Kristiano Ronaldo sa 111 golova za Portugal.

Argentina je do pobjede došla četiri dana nakon farse u Brazilu, kada je brazilska zdravstvena organizacija Anvisa prekinula utakmicu u Sao Paulu u 7. minutu jer su Argentinci navodno prekršili epidemiološke propise.

Brazilske vlasti su prekinule utakmicu, a sada se čeka odluka FIFA, koja je objavila kako istražuje slučaj.

Argentina je ovom pobjedom ostala na drugom mjestu iza Brazila koji je porazio Peru sa 2:0 upisavši i osmu uzastopnu pobjedu u kvalifikacijama.

Brazil, koji je nastupio bez igrača iz engleske Premijer lige, sve je obavio u prvom poluvremenu, a golove su postigli Everton Ribeiro (15) i Nejmar (40).

Urugvaj je pogotkom Gastona Pereira u nadoknadi porazio Ekvador skočivši na treće mjesto. Bio je to jedini udarac domaćin u okvir gola rivala.

Kolumbija je savladala Čile sa 3:1, dok je Paragvaj pobijedio Venecuelu sa 2-1 upisavši prvu pobjedu u posljednjih sedam kola.

Na tabeli vodi Brazil sa 24 boda, Argentina ima 18, Urugvaj 15, a Ekvador i Kolumbija po 13 bodova.

Četiri najbolje reprezentacije plasiraće se za SP 2022, dok petoplasirana ekipa odlazi u baraž sa predstavnikom Azije.

Bonus video: