Murinjov put: Od anonimusa iz Benfike do jednog od najvećih

Žoze Murinjo sjutra veče u duelu sa Sasuolom proslavlja jubilej - biće na klupi 1.000. put u karijeri

11616 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Sky Sports
Foto: Sky Sports

Treće kolo Serije A donosi derbi između Napolija i Juventusa, duel Milana i Lacija, ali u Italiji je tema broj jedan jubilej Žozea Murinja.

Portugalac, koji je ljetos preuzeo Romu, sjutra veče će proslaviti 1.000. utakmicu u trenerskoj karijeri - ima i rivala po mjeri, to je Sasuolo od 20.45.

- Osjećam veliko zadovoljstvo što sam “dohvatio” brojku od hiljadu utakmica. Ali, u isto vrijeme mi je u prirodi radovanje narednom meču, a ne uživanje u sjećanjima na duele koji su iza mene - rekao je Murinjo za englesko Udruženje menadžera lige (LMA).

Murinjo je karijeru počeo 2000. godine u Benfiki koju je vodio tri mjeseca u ukupno 11 utakmica - imao je učinak od šest pobjeda, tri remija i dva poraza. Potom je u sezoni 20101/02. sjedio na klupi Leirije, da bi kasnije počeo da piše istoriju. I svi je dobro znaju...

Jedan od najuspješnijih svjetskih trenera je do sada osvojiio 25 trofeja, od čega dva puta Ligu šampiona, i to sa dva različita kluba - s Portom 2004. i Interom šest godina kasnije.

Imao je Murinjo i uspona i padova tokom karijere, ali nikada njegov doprinos nije mogao da se gleda samo kroz pehare. Ako je Johan Krojf promijenio način shvatanja fudbala, a Pep Gvardiola i to nadogradio, onda je Murinjo učinio da se drugačije pristupa utakmicama, ali i da se na trenere, na komunikaciju sa njima, gleda drugačijim očima.

Jednostavno - fudbal i sve oko njega je postalo još zabavnije od kada je u njemu harizmatični, na momente i kontroverzni stručnjak.

Na jubileju mu je čestitao i nekada veliki rival, a sada veliki prijatelj - legendarni ser Aleks Ferguson.

- Ova brojka je veliko dostignuće, a njegovi rezultati su osigurali da uvijek bude priznat kao jedan od trenerskih velikana - poručio je popularni Fergi.

Murinjo će sjutra veče postati tek 33. trener u modernoj eri evropskog fudbala koji je došao do ove brojke. Na vrhu je upravo Ferguson sa 2.155 utakmica, a iza njega je Arsene Venger (1.701).

O Murinju je za “Skaj sports” pričao njegov bivši igrač iz Benfike Diogo Luiš.

- Stekao je slavu kao trener sa defanzivnom perfekcijom, ali u Benfiki nije bio takav. Uvijek je bio spreman da rizikuje, to je radio kada ima povjerenja u svoju ekipu. Mislim da se promijenio u Interu - tamo je shvatio da ima ekipu koja najbolje funkcioniše iz defanzivnog bloka - kazao je Luiš.

Murinjo nema trofej sa Benfikom, Leirijom i Totenhemom, sa svima ostalima je osvojio ponešto. Najviše sa Čelsijem, koji je vodio u dva mandata. Sa “plavcima” ima tri titule prvaka Engleske, tri Liga kupa Engleske, Fa kup i Komjuniti šild.

Bonus video: