Barselona - Bajern i sjećanja na lisabonsku noć

Barselona i Bajern igraju derbi grupe E u Kataloniji, Junajted u Bernu, Čelsi protiv Zenita

8694 pregleda 2 komentar(a)
Barsi je još u mislima portugalski debakl, Foto: REUTERS
Barsi je još u mislima portugalski debakl, Foto: REUTERS

Kada se pomenu Bajern i Barselona prva asocijacija je četvrtfinale Lige šampiona i rapsodija Bavaraca koji su prije dvije sezone u Lisabonu deklasirali rivala rezultatom 8:2.

Dva velikana je žrijeb sada spojio u grupi E elitnog evropskog takmičenja, pripada im uloga favorita za prolaz u konkurenciji Benfike i Dinama iz Kijeva, ali Liga šampiona je uvijek bila takmičenje prepuno zamki...

Od tog avgustovskog duela iz prošle godine se promijenilo mnogo - i u Bavarskoj, a pogotovo u Kataloniji, jer je “blaugrana” na novom početku bez Lionela Mesija, a taj početak je uslovljen velikim organizacionim problemima.

- Liga šampiona je najveće takmičenje i sada nije vrijeme da pričamo o problemima. Bajern je veliki protivnik i mi smo spremni za ovaj derbi - rekao je trener Ronald Kuman pred večerašnji okršaj na “Nou kampu” (21).

Kuman nije bio trener Barse u tom debaklu, već Kike Setijen, a u međuvremenu je uslijedila i promjena na klupi Bajerna - sada je tu Julijan Nagelsman umjesto Hansija Flika.

- U životu teško možete da imate veći izazov od klupe Bajerna. Došao sam da osvajam trofeje, da ostanem dugo i da učinim da navijači jedva čekaju utakmice - poručio je Nagelsman.

stat
foto: Sofascore

JUNAJTED SADA IMA POŠTOVANJE

Da u finišu ljetnjeg prelaznog roka nije doveo Kristijana Ronalda na Mančester junajted bi malo ko obratio posebnu pažnju na startu sezone u Ligi šampiona. Ali, prisustvo Portugalca je samo po sebi garancija da “crveni đavoli” moraju da se shvate ozbiljno.

Junajted evropsku kampanju počinje u Bernu - ide na megdan Jang Bojsima (18.45), timu koji je u plej-ofu kvalifikacija eliminisao bogati Ferencvaroš, prošlogodišnjeg učesnika grupne faze.

- Junajted će sada pobjeđivati i u utakmicama u kojima ne igra dobro. To do sada nije bio slučaj. Jer, ima igrača koji uvijek pravi razliku - rekao je legendarni napadač Alan Širer.

A ako ima ozbiljne ambicije, tim Ole Gunara Solskjera mora da pobjeđuje ekipe slične Jang Bojsima.

- Gdje god da igramo, želimo da pobijedimo - kaže Norvežanin, za kojeg mnogi i dalje vjeruju da trenerski nije dorastao velikanu sa “Old traforda”.

Švajcarci su autsajderi, a preostala dva tima su opasnost - Viljareal i Atalanta, koji se večeras sastaju na nekadašnjem “Madrigalu” (21). Španci su prošle sezone osvojili Ligu Evrope, upravo pobjedom nad Junajtedom, a “boginja” je treću sezonu zaredom dio grupne faze.

TUHEL: SVI SADA IMAMO ISTE ŠANSE

Aktuelni šampion Čelsi je dobro otvorio sezonu u Ligi šampiona, a ima i dobru šansu da osvoji tri boda na evropskoj premijeri - rival je Zenit u Londonu (21), aktuelni prvak Rusije.

- I ove sezone je tu mnogo ekipa koje žele da osvoje takmičenje. Znamo koliko je teško uraditi ono što smo mi prošle sezone. Svi krećemo od nule i svi imamo iste šanse - navodi menadžer “plavaca” Tomas Tuhel.

U istoj grupi, Juventus traži prvi trijumf u sezoni, nakon očajnog starta u Seriji A (dva poraza i remi). “Stara dama” ide u Švedsku, rival je Malme.

- U Ligi šampiona ne smije da se potcijeni nijedan rival - kaže Maks Alegri, povratnik na klupu Juvea.

Bonus video: