akcija interpola

Rat sa kladioničarskom mafijom: Uhapšeno 1.400 osoba i zaplijenjeno 6.7 miliona eura

Policija Hong Konga uhapsila je više od 800 osumnjičenih, "među njima i navodnog šefa kladioničarskog udruženja koje kontroliše mafija - Trijade", dodaje Interpol

38850 pregleda 66 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Interpolovoj operaciji, kojoj su meta bile ilegalne kladionice tokom Evropskog fudbalskog prvenstva, uhapšeno je 1.400 osoba i zaplijenjeno je 6,7 miliona eura, objavila je u utorak evropska kirminalistička policija čije je sjedište u Lionu.

U Aziji i Evropi sprovedene su hiljade racija u kojima su oduzeti računari i mobilni telefoni povezani s gotovo 394 miliona eura u klađenju.

"Dok smo Evropsko nogometno prvenstvo uglavnom gledali samo kao navijači, stotine policajaca u 28 zemalja ciljali su na organizovane kriminalne grupe koje su htjele da zarade milione putem ilegalnog kockanja i s tim u vezi pranja novca", navodi se u saopštenju Interpola.

Policija Hong Konga uhapsila je više od 800 osumnjičenih, "među njima i navodnog šefa kladioničarskog udruženja koje kontroliše mafija - Trijade", dodaje Interpol.

U jednoj od najuspješnijih operacija u Hong Kongu do sada, policijski službenici zaplijenili su 2,3 ​​miliona eura gotovine i evidenciju s detaljima stotina miliona eura vrijednih opklada.

U Italiji, domovini evropskih prvaka, tokom Eura u operaciji SOGA VIII provjereno je 280 kladionica i naplaćeno kazni u visini od 1,3 miliona eura zbog ilegalnog klađenja.

Ovo osmo izdanje operacije SOGA ("soccer gambling") obuhvatila je Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Španiju, Švajcarsku i Veliku Britaniju te Azerbajdžan, Bahrain, Bruneje, Kambodžu, Kinu, Indiju, Maleziju, Maldive, Filipine, Singapur i Vijetnam.

Od kada su pokrenete operacije ovog tipa uhapšeno je više od 19.000 osoba i zaplijenjeno 63 miliona eura, a zatvoreno više od 4.000 kladionica.