Krsto Ljubanović ide korak po korak: Španija obećana zemlja

Ljubanović ima samo 19 godina, a već je prošao dosta toga, promijenio je tri zemlje, debitovao za mladu reprezentaciju Crne Gore.
1256 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Ljubanović
Krsto Ljubanović

Dva golmana koja čuvaju mrežu mlade reprezentacije Crne Gore, braniće u istoj ligi, španskoj Terceri, jedan protiv drugog - Lazar Carević (Barselona B) i Krsto Ljubanović, novi član Meride, obojica 19-godišnjaci, poznaju se još od vrtića.

- Drugovi smo maltene otkad znam za sebe. Zanimljivo je to što smo se našli u istoj zemlji, u istoj ligi. Jesmo prilično daleko, on je u Kataloniji, ja sam u Andaluziji, ali srešćemo se na terenu, vjerujem kasnije i višem rangu španskog fudbala. Želim mu sve najbolje, da se brzo oporavi od povrede, njegov uspjeh mi je drag koliko i moj - kaže Krsto Ljubanović.

Talentovani Budvanin, nekadašnji golman Mogrena, Petrovca i mladog tima praške Slavije, prije tri dana je potpisao za Meridu, nekadašnjeg španskog prvoligaša, ali to nije njegovo prvo iskustvo na Pirinejima - u prvoj polusezoni dokazao se na golu četvrtoligaša, Aseućalea.

- Interesovalo se dosta klubova, Merida ima velike ambicije - prva je na tabeli, želi u Segundu B, kasnije i u Segundu. Mislim da je u pitanju pravi klub za mene, jer i ja želim da idem korak po korak. Organizacija kluba je na vrhunskom nivou, stadion je fenomenalan, svaki meč gleda po pet-šest hiljada ljudi.

Ljubanović je došao da brani...

- Niko ništa ne može da vam garantuje, ali naravno da sam došao da branim i vjerujem da ću radom dokazati da sam bolji od golmana koji je branio u prvom dijelu sezone. Vjerujem da ću braniti već narednog vikenda.

Krsto Ljubanović ima samo 19 godina, a već je prošao dosta toga, promijenio je tri zemlje, debitovao za mladu reprezentaciju Crne Gore.

- Svaka zemlja je novo iskustvo, u Crnoj Gori sam počeo, u Češkoj sam takođe naučio dosta toga, ali mislim da je Španija obećana zemlja za mene - fudbalski prije svega, ali i na svaki drugi način, ljudi su srdačni, prijatni, rekao bih da je čak i sujeta, koja je normalna u svakom poslu, pa i u fudbalu, nekako u drugom planu. Svi se trude da vam pomognu. U Meridi sam samo tri dana, a imam osjećaj kao da sam tu već pola godine.

Krsto Ljubanović potiče, ne samo iz fudbalske, već i iz prave golmanske porodice - djed mu je branio u Mogrenu, otac Darko je bio član Partizana.

- To nam je u tradiciji - nastavlja Krsto.

- Moj otac je branio u mom omiljenom klubu, Partizanu, volio bih jednog dana, barem na jednom meču, pa i na kraju karijere, da budem na golu Partizana - ističe za kraj.

Omiljeni golman u omiljenom klubu - volio bih da budem kao Kurtoa

Krsto Ljubanović je ambiciozan golman, a fudbalski putevi su ga odveli u zemlju odakle dolazi njegov omiljeni klub, na čijem golu stoji njegov omiljeni golman.

- Tibo Kurtoa i Real Madrid, idealan spoj - kaže uz osmijeh. - Volio bih jednog dana da budem kao Kurtoa, i ubijeđen sam da hoću! Njegova tehnika, osjećaj, čitanje igre, izlasci na centaršuteve, to je nešto što zaista inspiriše.

Drugi, nešto emotivniji fudbalski cilj Krsta Ljubanovića, vezan je za reprezentaciju Crne Gore. - Braniti za svoju zemlju, pjevati himnu prije meča, to je najbolji osjećaj koji jedan sportista može da doživi. Želim jednog dana da branim za reprezentaciju Crne Gore, da sa njom idem na veliko takmičenje - to je nešto zbog čega se i bavim fudbalom.

Bonus video: