Sedam godina čekanja: Milan se na Enfildu vraća u elitu

Sudbina kao da je htjela da Milan prvi meč u Ligi šampiona nakon sezone 2013/2014. igra protiv tima sa kojim je 2005. bio akter najspektakularnijeg finala - Liverpulom

7518 pregleda 11 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

U istoriji Kupa evropskih šampiona, odnosno Lige šampiona, Liverpul i Milan su odigrali dvije utakmice, obje u finalima - 2005. i 2007. godine - a večeras (21 čas) će se prvi put sastati u grupnoj fazi elitnog takmičenja.

Nakon sedam godina pauze, “rosoneri” su ponovo na mjestu koje im po svemu pripada. Sedmostruki prvak Evrope je posljednji meč u Ligi šampiona odigrao 2014. godine, kada je u osmini finala ispao od Atletiko Madrida.

- Prethodne sezone smo mnogo napredovali, a ove smo na još većem nivou. Pokazali smo da znamo da igramo, sada imamo šansu da to pokažemo protiv najboljih evropskih ekipa. Liverpul će napadati, neće se povući i čekati našu grešku. Moraćemo da odgovorimo na njihov pritisak - kazao je u najavi meča trener Milana, Stefano Pioli.

Italijanski klub će na “Enfildu” biti bez Zlatana Ibrahimovića, kojeg muči Ahilova tetiva.

- Nismo željeli da rizikujemo, početak je sezone. Uskoro će nam se pridružiti - poručio je Pioli.

Milan je dobro startovao u Seriji A, upisao sve tri pobjede, ali je i Liverpul dobro krenuo. Četiri meča - 10 bodova i vrh Premijer lige.

- Ima mnogo dobrih utakmica u Ligi šampiona, a ovo je jedna od njih. Milan godinama nije igrao ovo takmičenje. Biće teško, ali nemamo vremena za gubljenje, potrebni su nam bodovi za prolazak u nokaut fazu - jasan je menadžer “redsa”, Jirgen Klop.

Ljubitelji fudbala dobro pamte dva finala “redsa” i “rosonera” - Liverpul je 2005. u Istanbulu stigao od 0:3 do 3:3 i slavio na penale, Milan se osvetio dvije godine kasnije u Atini (2:1).

U drugom meče grupe B, madridski Atletiko će bez suspendovanog Stefana Savića (dobio četiri meča kazne zbog crvenog kartona protiv Čelsija prošle sezone) ugostiti Porto.

- Ovo je najjača grupa otkad sam na klupi Liverpula - priznao je Klop.

SITI KREĆE U NOVI JURIŠ NA PEHAR

Finalista prošlogodišnjeg izdanja, Mančester siti, dočekuje Lajpcig u okviru grupe A. I u novoj sezoni cilj je isti kao prethodnih - evropska titula. Uostalom, to je trofej zbog kojeg je Pep Gvardiola i doveden na klupu engleskog šampiona.

- Napredovali smo prethodne sezone, napravili korak naprijed... Odigrali smo 13 utakmica u ovom takmičenju, 11 dobili, dvije izgubili. Ljudi kažu da smo bili neuspješni, ali ja ne mislim tako. I ove sezone ćemo pokušati da osvojimo trofej. U Premijer ligi smo počeli da pobjeđujemo, u tom ritmu moramo nastaviti i u Ligi šampiona - poručio je Gvardiola.

Lajpcig je prethodnih sezona bio nezgodan u Evropi.

- Bitno je da startujemo dobro, naročito jer igramo pred našim navijačima. Lajpcig uvijek igra dobro, klub ima sjajnu filozofiju. Radi se o ekipi sa mladim, jakim igračima - rekao je katalonski stručnjak.

REAL DOLAZI NA “MEACU”

Još jedan u nizu zanimljivih okršaja biće odigran na stadionu “Đuzepe Meaca”, gdje će Inter ugostiti Real.

”Nerazuri” su prethodne dvije sezone takmičenje u Ligi šampiona završavali u grupnoj fazi. Sada je vrijeme za iskorak.

- Te stvari su iza nas. Imamo priliku da napišemo fantastično poglavlje. Grupa nije laka, ali mislim da možemo da prođemo u osminu finala. Real je dobro organizovan. Igra dobro u napadu, svaku grešku kažnjava, zna kako da koristi prostor. Moramo natjerati protivnike da više trče - ocijenio je trener Intera, Simone Inzagi. Na klupi Reala je dobro poznato lice - Karlo Anćeloti.

- On je jedan od najboljih trenera svih vremena. Njegovi timovi su uvijek dobro organizovani. Moramo da damo sve od sebe da dođemo do pobjede - jasan je Inzagi.

Bonus video: