Šahtjor prošao kao Zvezda i Dinamo: Istorijski trijumf Šerifa

Ekipa iz Moldavije savladala Šahtjor 2:0 i upisala prvu pobjedu u Ligi šampiona

12188 pregleda 6 komentar(a)
Zsluženo slavlje nakon meča: Fudbaleri Šerifa, Foto: Reuters
Zsluženo slavlje nakon meča: Fudbaleri Šerifa, Foto: Reuters

Kada je početkom avgusta obavljen žrijeb za plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona mediji na prostorima bivše Jugoslavije najavljivali su potencijalni okršaj Crvene zvezde i Dinama u borbi za jedno mjesto koje vodi u elitu.

Jugoslovenski klasik, kako su taj meč nazvali, trebalo je da pruži odgovor na pitanje - koji tim je najbolji na prostorima bivše države.

Da bi uopšte došlo do tog meča, Dinamo je morao da eliminiše poljsku Legiju, što je i učinio, dok je Zvezda morala da bude bolja od moldavskog Šerifa. Mnogima se činilo da će to biti lak posao za nekadašnjeg evropskog šampiona.

Šerif, Liga šampiona
foto: Reuters

Ali od susreta beogradskog i zagrebačkog tima nije došlo - šampion Srbije nije uspio da eliminiše ekipu iz Moldavije (remi u Beogradu, poraz u gostima), pa je tako Dinamo bio osuđen da brani čast regionalnog fudbala u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ali i Dinamo je potcijenio ekipu iz Tiraspolja i - gledano rezultatski nakon 180 minuta - doživio pravi debakl. Poraz u gostima 3:0, uz remi bez golova na "Maksimiru" bio je hladan tuš za navijače hrvatskog šampiona.

Dinamo je - poput Zvezde otišao u Ligu Evrope - a Šerif je postao prvi moldavski klub u Ligi šampiona.

Na žrijebu nakon kvalifikacija određeno je da moldavski šampion bude u grupi D sa Real Madridom, Interom i Šahtjorom. Teška grupa, giganti Real i Inter, te Šahtjor koji je redovan učesnik nagovijestili su da bi Šerif mogao da ostane bez bodova u ovom takmičenju.

Ali, Moldavci se nijesu unaprijed predali. Večeras, u 1. kolu Lige šampiona u istorijskom prvom meču u ovom takmičenju savladali su na domaćem terenu Šahtjor 2:0 i pokazali da su apsolutno zasluženo dio elite, iako je nekadašnji holandski fudbaler Dirk Kajt uoči žrijeba za grupnu fazu Lige šampiona sa podsmjehom govorio o ekipi iz Tiraspolja.

Šerif, Frank Kastanjeda
foto: Reuters

Šerif je večeras protiv Šahtjora gostima svjesno prepustio inicijativu i priliku čekao iz kontre. A prva prilika ukazala se u 16. minutu kada su domaći na centru došli do lopte, a potom je Kristijano povukao po lijevoj strani, ubacio loputu u kazneni prostor, gdje je Adama Traore fantastičnim volej udarcem matirao Pjatova.

Domaći su na odmor otišli sa minimalnom prednošću, a u nastavku preko rezerviste Moma Jansanea postigli još jedan pogodak i stigli do velike pobjede.

Šahtjor je imao 21 šut, od čega četiri u okvir gola, veći posjed lopte i čak 17 kornera. Ali to protiv upornih igrača Šerifa nije bilo dovoljno.

Šerif u narednom kolu igra najveću utakmicu u klupskoj istoriji - protiv Reala u Madridu.

Bonus video: