„Liga šampiona 2”: Crna Gora sa više sudija nego igrača

Počela Liga Evrope - sudija Nikola Dabanović sa svojim timom sudio juče u Moskvi, a Adam Marušić, bek Lacija, jedini je crnogorski fudbaler u takmičenju koje će ove sezone imati 32, umjesto 48 učesnika

8908 pregleda 0 komentar(a)
Adam Marušić, jedini crnogorski igrač u Ligi Evrope, Foto: Calcio24
Adam Marušić, jedini crnogorski igrač u Ligi Evrope, Foto: Calcio24

Duelom najvećeg ruskog i najvećeg poljskog kluba, Spartaka i Legije iz Varšave, na moskovskom stadionu “Atkritije”, uz arbitražu crnogorskog sudije Nikole Dananovića i njegovih pomoćnika Milutina Đukića, Vladana Todorovića i Miloša Boškovića juče je i zvanično počela Liga Evrope za sezonu 2021/22, i to u novom, nešto redukovanom formatu.

Treba istaći i rezultat - 0:1, jer su Poljaci slavili golom veziste sa Kosova Lirima Kastratija u drugom minutu dodatka.

Podatak da je inauguracijom trećeg Uefinog evropskog klupskog takmičenja, Lige konferencija, broj učesnika grupne faze smanjen sa 48 na 32, stvorili su od Lige Evrope pravu “Ligu šampiona II”, i to ne samo zbog broja klubova i sličnog formata koji će biti na snazi.

Sistemom kvalifikacija, ali i jasnim pravilima ulaska u ovo takmičenje, “prilaznost” Ligi Evrope dobili su uglavnom timovi iz najjačih evropskih liga, poput Napolija, Lacija, Lestera, Vest Hema, Bajer Leverkuzena, Marseja, Monaka, Liona, Real Sosijedada, Betisa, Bajer Leverkuzena i Ajntrahta (po minimum dva tima iz pet najboljih liga), kao i timovi sa istoka koji su minulih sezona vrlo često igrali i samu elitu: zagrebački Dinamo, Zvezda, Ludogorec, Fenerbahče, Ferencvaroš, Sparta Prag, Spartak Moskva...

Liga Evrope, međutim, neće biti zatvoreno takmičenje, a format se razlikuje od Lige šampiona po tome što će se igrati jedna nokaut runda više - šestaestina finala, u kojoj će učestvovati osam drugoplasiranih timova iz grupa LE i osam trećeplasiranih iz grupa LŠ: samo pobjednici grupa Lige Evrope, dakle, idu direktno u osminu finala.

Tu je i “veza” sa Ligom konferencija, jer će se osam trećeplasiranih timova iz osam grupa Lige Evrope nastaviti takmičenje u šesnaestini finala trećeg po rejtingu Uefinog takmičenja.

Liga Evrope, koja je startovala 2009. godine, a sada je prvi put doživjela promjene u formatu takmičenja, trebalo bi da bude nešto atraktivnija za gledaoce i privlačnija za klubove iz najjačih liga - za neke, poput Lacija ili Napolija, uvijek će, naravno, biti “utješna nagrada”, ali i takmičenje u kojem vrijedi učestvovati.

Liga Evrope
foto: Graphic News

Crnogorski predstavnici u LE uglavnom će biti sudije, kao što je bilo slučaj juče u Moskvi na otvaranju.

Adam Marušić, bek Lacija, jedini je naš fudbaler u grupnoj fazi takmičenja, s obzirom na to da je Zvezda prodala Nikolu Krstovića Dunavskoj stredi, a Dinamo iz Zagreba nije stavio Stefana Milića na A listu prijavljenih fudbalera za utakmice prve faze takmičenja.

Liga Evrope epilog će dobiti u maju naredne godine, u Sevilji, na čijem će se stadionu “Sančes Pishuan” igrati finalna utakmica. Pobjednik, jasno, može da bude i neki od timova koji neće početi grupnu fazu, dakle “otpadnik” iz Lige šampiona. Taj tim će, kao i do sada, imati mjesto u evropskoj eliti naredne sezone.

Murinjo, Totenhem i egzotika

U sjenci Lige šampiona u utorak je počela grupna faza u novom Uefinom takmičenju - Ligi konferencija. Gro utakmica će se, međutim, baš kao i u Ligi Evrope, igrati četvrtkom.

U najmlađem evropskom klupskom fudbalskom takmičenju odigrana su dva meča - Makabi iz Haife je igrao bez golova sa Fejnordom, dok je Makabi iz Tel Aviva, koji je u kvalifikacijama eliminisao Sutjesku, na domaćem terenu savladao Alaškert - 4:1.

Preostali dueli na programu su večeras, a među učesnicima ima nekoliko zanimljivih imena - Totenhem i Roma koji su prvi favoriti za pehar, ali Bazel, Ren, Kopenhagen, Union Berin...

Uoči večerašnjeg (21 h) duela sa bugarskim CSKA iz Sofije, pres konferenciju je održao trener “vučice” Žoze Murinjo. Uprkos dobrom startu na početku sezone, Portugalac je oprezan.

”Imamo pet pobjeda, ne 50. Nema razloga da budemo previše pozitivni i optimistični. Navijači moraju da shvate da radimo samo dva mjeseca, da je dug proces pred nama”, poručio je na startu Murinjo.

Liga konferencija prilika je da Murinjo pruži priliku igračima, koji na početku sezone nemaju veliku minutažu.

”Očigledno je da ću izvesti kombinovan tim. I u Ligi konferencija želimo nešto da uradimo, ali idemo korak po korak. Naravno da bih volio da osvojimo ovo takmičenje, ali bitnija mi je Serija A”, iskren je Specijalni.

U grupi sa Romom i CSKA su još norveški Bode i ukrajinska Zorja.

Liga konferencija prepuna je “egzotike”, jer će se u njoj naći neki od timova kojo doskora nosi ni sanjali da mi mogli da igraju grupnu fazu, poput estonske Flore, Linkoln Red Impsa sa Gibraltara, ali i jermenskog Alaškerta čiji dres nosi crnogorski defanzivac Dejan Boljević.

Od naših fudbalera, Ligu konferencija ove jeseni igraće i Partizanovi Igor Vujačić i Aleksandar Šćekić, zatim Marko Vešović, član Karabaga, Nebojša Kosović iz Kairata te Staniša Mandić napadač Mure iz Murske Sobote.

Bonus video: