Armisa Kuč i Slađana Bulatović za istoriju: Prva pobjeda crnogorskih fudbalerki u kvalifikacijama

Izabranice Mirka Marića savladale su u Zenici Bosnu i Hercegovinu sa 3:2 u 1. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, iako su meč završile sa devet igračica

20750 pregleda 109 reakcija 9 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Četvrti kvalifikacioni ciklus, 27. kvalifikaciona utakmica, prvi bod, prva pobjeda - ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore perfektno je otvorila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i iznenadila Bosnu i Hercegovinu u Zenici (3:2).

Veliki je to poduhvat za reprezentaciju koja na fudbalskoj sceni egzistira devet godina, i koja je jedine pobjede do sada upisivala u prijateljskim mečevima i preliminiranim rundama kvalifikacija.

Selekcija koju je prvi vodio Zoran Mijović, potom preuzeo Derviš Hadžiosmanović, konačno je pod Mirkom Marićem, nakon 26 uzastopnih poraza, ostvarila pobjedu u glavnoj rundi kvalifikacija, bilo za EP ili za SP.

Pobjeda je odjeknula, jer je Bosna i Hercegovina u prošlom ciklusu kvalifikacija osvojila čak 18 bodova.

Crna Gora se, izvjesno je, neće zaustaviti na tri boda, jer je u grupi E čeka još jedan meč sa Bosnom i Hercegovinom i po dva sa Maltom i Azerbejdžanom, sa kojima takođe može da se igra. Danska i Rusija, kojoj "crvene" gostuju u utorak u Moskvi, su van konkurencije u grupi.

Do istorijske pobjede, Crnu Goru su po teškom terenu u Zenici, jakoj kiši i blatnjavim uslovima za igru, vodile najbolje igračice, Slađana Bulatović i Armisa Kuč.

Kuč, koja igra za bjeloruski Minsk, a koja je do prije dva mjeseca tresla mreže noseći dres Sarajeva, bila najbolji strijelac lige BiH, posjetila je Bosanke kakva je golgeterka pogocima u 5. i 9. minutu za ranih 0:2.

Domaće su se, međutim, brzo pribrale, pa su Melisa Hasanbegović i Milena Nikolić pogodile u 12. i 19. minutu za 2:2.

Dugo je bilo neriješeno, a onda je u 15. minutu drugog poluvremena kapitenka Slađana Bulatović, igračica Rajo Valjekana, realizovala penal koji je izborila Medina Dešić, i donijela prvu i veliku kvalifikacionu pobjedu Crnoj Gori.

Nije moglo bez drame u finišu, jer su Jelena Karličić i Darija Đukić u posljednjim sekundama dobile po drugi žuti, odnosno crveni karton, ali je Crna Gora izdržala i sa devet igračica.

Bonus video: