Zimski prelazni rok u Evropi: Mnogo buke ni oko čega

Ovog januara najveći evropski klubovi potrošili su 660 miliona eura, skoro trećinu manje u odnosu na isti period 2018.
405 pregleda 0 komentar(a)
Iz Dortmunda u Čelsi, ali tek na ljeto: Kristijan Pulišić, Foto: Francisco Seco
Iz Dortmunda u Čelsi, ali tek na ljeto: Kristijan Pulišić, Foto: Francisco Seco
Ažurirano: 02.02.2019. 15:46h

Iako je iz godine u godinu potrošnja bila u porastu, prelazni rok ove zime nije nastavljen u tom trendu za klubove “liga petice”.

Ukupna suma u januaru koja je potrošena na pojačanja iznosi 660 miliona eura, što je drastično manje u odnosu na isti period prošle godine kada su klubovi izdvojili 934 miliona, a manje je čak i u odnosu na 2017. i tadašnjih 750 miliona eura prometa.

Kristijan Pulišić je najskuplje pojačanje prelaznog roka, pošto je za 64 miliona eura postao igrač Čelsija, iako će ostati do kraja sezone na pozajmici u Borusiji Dortmund. U redove Pari sen Žermena stigao je Leandro Paredes iz Zenita za 45 miliona eura.

Paulinjov odlazak u Gvandžou Evergrande realizovan je ranije, ali je transfer u iznosu od 42 miliona zaključen u prvom mjesecu ove godine. Brazilac Lukas Paketa iz Flamenga i Kšištof Pjontek iz Đenove su za po 35 miliona pojačali Milan.

Njukasl je oborio klupski rekord i za 24 miliona eura doveo Paragvajca Migela Almirona iz Atalante. Liverpul je prihodovao 21,2 miliona prilikom prodaje Dominika Solankea Bornmutu, a Atletiko Madrid prodajom Džonija Kastra Vulverhemptonu inkasirao je 700 hiljada manje.

Amadu Hajdara je iz Salcburga otišao u Lajpcig za 19 miliona, kao i Brazilac Taliska koji se pridružio Paulinju u kineskom Gvangdžou.

Jedino pojačanje Real Madrida je talentovani 19-godišnji Brahim Diaz, a došao je iz Mančester sitija za 17 miliona eura, dok se tragično nestali Emilijano Sala nije pridružio novim saigračima u Kardifu nakon ugovorenog transfera iz Nanta za istu sumu.

Leonardo Balerdi se preselio iz Boke Juniors u Borusiju Dortmund za 15 i po miliona. Betis je pazario u Klub Americi i za 14 miliona doveo Dijega Lajneza. Naš reprezentativac Marko Janković je iz Partizana prešao u italijanski SPAL za 1,8 miliona.

Pozajmice su takođe bile zastupljene pa je tako Gonsalo Iguain (devet miliona) iz Milana pojačao Čelsi do kraja sezone, dok je Alvaro Morata otišao u Ateltiko Madrid (pet miliona +55 za otkup ugovora).

Arsenal je doveo Denisa Suareza iz Barselone (2,5 miliona, plus 25). Klub sa “Nou kampa” su pojačali Žejson Muriljo (Valensija, 1,2 miliona, plus 25) i Kevin Prins Boateng (Sasuolo, jedan milion, plus osam). Inter je pozajmio Sedrika Soareša iz Sautemptona (500 hiljada +11), a Fiorentina Luisa Murijela iz Sevilje (milion +12).

Čelsijev Sesk Fabregas nastupaće do kraja sezone za Monako, a “plavci” su pozajmili i Mišija Batšuajia Kristal Palasu za 2,3 miliona.

Natanijel Klajn je još jedan igrač “redsa” koji je pojačao Bornmut, gdje će ostati do kraja sezone. U Monako je iz Lestera stigao Adrijen Silva, dok je u suprotnom smjeru otišao Juri Tilemans. Povratak u špansku Primeru ostvario je Hese Rodriges pozajmicom iz Pari sen Žermena u Betis.

Mario Baloteli je kao slobodan igrač stigao u Marsej, a Portugalac Pepe u Porto.

Na zimu ugovorena ljetnja transfer „bomba”

Zima nije donijela pravu transfer “bombu”, ali je jedna takva ugovorena za ljeto - Barselona će platiti Ajaksu 75 miliona eura za 21-godišnjeg velikog talenta, Frenkija de Jonga.

Prelazak francuskog defanzivca Bendžamina Pavara, svjetskog prvaka sa Francuskom, realizovaće se takođe na kraju sezone - aktuelni desni bek Štutgarta će se za 35 miliona eura preseliti u redove njemačkog giganta, Bajerna iz Minhena.

Bonus video: