Savić komandant, povratak Đorđevića, gol Bećiraja

Sajt Sofascore rangirao pet najbolje ocijenjenih crnogorskih fudbalera u evropskim ligama ovog vikenda

11163 pregleda 28 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Marca
Foto: Marca

Defanzivac madridskog Atletika Stefan Savić je najbolje ocijenjeni crnogorski fudbaler u evropskim ligama ovog vikenda, po parametrima Sofascore-a.

Šampion Španije je u maloj napadačkoj krizi, već 180 minuta nije postigao gol - u Ligi šampiona protiv Porta, pa u La Ligi protiv Atletik Bilbaoa, ali isto toliko vremena i miruje mreža "kolćonerosa".

Savić je u remiju bez golova protiv Baskijaca dobio žuti karton, a imao je tokom i nakon meča velikih zamjerki na suđenje Hila Mansana ("nije normalno da za svaku riječ dobijemo karton").

U pitanju je isti arbitar koji je sudio meč Holandija - Crna Gora i koji je kapitenu "sokola", takođe zbog prigovora, dodijelio opomenu zbog koje je morao da propusti meč s Letonijom.

Bez obzira na to što ga je nervirao sudija, Savić je svoje zadatke na terenu obavio besprekorno, Atletiko nije primio gol, a po komplikovanoj računici Sofascore-a, koja u formiranju ocjene kombinuje brojne parametre, dobio je 7,4.

Drugo mjesto su podijelili jedan povremeni reprezentativac i jedan kojeg već neko vrijeme nema na spisku, uglavnom zbog povreda.

Obojica su fudbalom počeli da se bave u Budvi - Dušan Lagator i Luka Đorđević.

Sofascore
foto: Sofascore

Lagator je igrao centralnog defanzivnog igrača u formaciji poljske Visle Plok - za partiju protiv Jagjelonije (pobjeda 3:0) zaslužio je ocjenu 7,3.

Isto toliko, po Sofascore-u, dobio je i Đorđević, koji je u svom drugom meču za danski Vejle postigao protiv gol - 27-godišnji napadač odlično je ispratio akciju svog tima po lijevoj strani i na drugoj stativi uklizao i ubacio loptu u mrežu za 1:1 protiv Viborga.

Meč je završen tim rezultatom, pa je Vejle prekinuo seriju od pet poraza - zahvaljujući Đorđeviću.

Na četvrtom mjestu je fudbaler Rijeke, nekadašnji lijevi bek Budućnosti i mlade reprezentacije, Andrija Vukčević, koji ove sezone s velikim uspjehom nosi dres hrvatskog tima, gdje je stigao iz Belgije (Vasland-Beveren).

Rijeka je, nakon osam odigranih mečeva, lider hrvatskog šampionata (ima, doduše, meč više od Dinama), a Vukčević je bio najbolji u meču u kojem je njegov tim osvojio samo bod, a očekivao je sva tri - u gostima, protiv posljednjeplasiranog Hrvatskog Dragovoljca (2:2). Vukčevićeva ocjena je 6,9.

Isto toliko, po Sofascore-u, dobio je i Esteban Saveljić, koji za Rajo Valjekano igra pod crnogorskom zastavom, iako vjerovatno više nikada neće obući dres naše reprezentacije.

Standardni štoper "pčelica", rođen u Argentini, prošlog mjeseca je - po riječima selektora Miodraga Radulovića - odbio da se pojavi na okupljanje reprezentacije iz zemlje svojih predaka, nakon što je to već jednom uradio u prošlosti.

Šteta, jer u pitanju je defanzivac koji igra na top-nivou u jednoj od najjačih evropskih liga, a njegov tim je 9. na tabeli.

Još nekoliko crnogorskih internacionalaca istaklo se ovog vikenda, iako nije ušlo u “top 5” izbor Sofascore-a. Treba istaći premijerni gol Fatosa Bećiraja u dresu Astane - 2:1, pobjeda nad Aktobeom, za preuzimanje prve pozicije na tabeli.

Bonus video: