Zla sudbina “kanarinaca”: Jo-jo klub u punom sjaju

Norič je od nastanka Premijer lige, 1992. godine, čak pet puta izborio plasman u elitu - više nego bilo koji drugi klub, a čak pet puta je ispadao u Čempionšip. Ista sudbina čeka ga i ove sezone

4341 pregleda 1 komentar(a)
Navijači Noriča, Foto: Reuters
Navijači Noriča, Foto: Reuters

Naziv jo-jo klub u engleskom fudbalu prati ekipe koje su konstantno između Premijer lige i Čempionšipa - takvi klubovi jednu sezonu provedu u Premijer ligi, potom se presele u Čempionšip, a onda opet iz nižeg izbore promociju u viši rang. I tako nebrojeno puta...

A da na Ostrvu pitate navijače, koji tim je prva asocijacija na jo-jo klub, mnogi bi bez mnogo razmišljanja kazali - Norič. U pitanju je klub koji je od nastanka Premijer lige, 1992. godine, čak pet puta izborio plasman u elitu, više nego bilo koji drugi klub. I prvi je tim, koji je pet puta ispadao iz Premijer lige.

Stoga i ne čudi što su “kanarinci” ove godine favoriti za ponovnu selidbu u niži rang, a sudeći prema rezultatima na početku sezone, ta prognoza će se i ostvariti.

U Premijer ligi ove sezone odigano je pet utakmica, nakon kojih jedino Norič nije osvojio ni bod. Postigli su dva pogotka (protiv Lestera i Votforda), primili 14 i zakucani su za dno tabele.

Norič
foto: Reuters

Istina, ekipa je imala težak raspored na početku sezone. Ni mnogo jači klubovi od Noriča ne mogu do bodova protiv Liverpula, Mančester sitija, Lestera i Arsenala, ali je duel protiv Votforda, odigran na domaćem terenu prethodne subote, bio prilika za prve bodove, jer su “stršljenovi” na gostovanje stigli nakon tri meča bez pobjede i postignutog gola. Ipak, ispostavilo se da je u ovom trenutku Votford jači, pa je poraz (3:1) bio i realan pokazatelj trenutne snage ekipe Danijela Farkea.

A poraz od Votforda je 15. uzastopni u Premijer ligi, računajući i sezonu 2019/2020. koju je Norič završio na posljednjem mjestu. U međuvremenu ekipa je dominirala Čempionšipom, osvojila prvo mjesto prethodne sezone i ekspresno se vratila u Premijer ligu. Nakon pet odigranih kola čini se i da će se ekspresno vratiti u Čempionšip.

Menadžer Danijel Farke
Menadžer Danijel Farkefoto: Reuters

Ekipa je u ljetnjem prelaznom roku ostala bez dvojice najboljih igrača iz prethodne sezone. Emilijano Buendija je prešao u Aston Vilu, a Oliver Skip se vratio u Totenhem.

Buendija je proglašen za najboljeg igrača u Čempionšipu prethodne sezone. Postigao je 15 golova, imao 16 asistencija, a saigračima je iz igre kreirao 93 šanse. To je 18,9 odsto svih kreiranih akcija igrača Noriča.

Sa druge strane, mladi Skip je imao najviše tačnih dodavanja od svih veznih igrača u Čempionšipu - 2.208.

Odsustvo Buendije i Skipa primjetno je ove sezone. Ekipa ima sedam ključnih dodavanja po meču, što je treći najgori učinak u Premijer ligi. Prosječno tokom utakmice imaju 2,6 šuteva u okvir gola što je takođe treći najgori učinak u šampionatu. Poređenja radi, prethodne sezone prosjek je bio 5,2 šuta u okvir gola.

Odlazak Buendije osjetio je i Temu Puki, finski napadač, strijelac oba pogotka za Norič u Premijer ligi ove sezone. Puki i Buendija bili su najbolji tandem u Čempionšipu, ali odlaskom Argentinca, finski golgeter još uvijek traži pravu formu i saigrača, koji će ga razigravati.

Puki
Pukifoto: Reuters

Ekipa Danijela Farkea će teško uspjeti da sačuva premijerligaški status i ove sezone. A onda će naredne u Čempionšipu ponovo biti kandidat za povratak u elitu.

Jo-jo klub u svom punom sjaju.

Bonus video: