CFL na inostrani pogon: Šest od 10 strijelaca u minulom kolu bili su stranci

Stranci odlučili četiri meča 8. kola domaće lige, na petom nije bilo golova. Pogađali su fudbaleri iz Senegala (dvojica), Gane, Srbije, Japana i Brazila

12190 pregleda 7 komentar(a)
Badara Bađi iz Senegala je donio tri boda Mornaru, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG
Badara Bađi iz Senegala je donio tri boda Mornaru, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Čak šest od 10 strijelaca u minulom, osmom kolu Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige bili su stranci!

Ne bi bilo ništa neuobičajno da toliko golova u jednom kolu postignu inostrani fudbaleri u ligama koje vrve od stranaca, ali u Crnoj Gori nije takav slučaj.

Samo 17 fudbalera koji nastupaju pod nekom od inostranih zastava nastupalo je u minulih osam kola Telekom 1. CFL, u 10 klubova, među približno 280 licenciranih igrača. Na strance, dakle, otpada samo oko šest odsto, a tih šest odsto prošlog vikenda je postiglo 60 procenata golova.

Fudbalski savez Crne Gore već nekoliko godina drži ograničenje od maksimum tri inostrana fudbalera koji u domaćem prvoligaškom takmičenju istovremeno mogu da se nađu na terenu. Cilj je, naravno, zaštita i razvoj domaćih igrača, po starom, nepisanom pravilu - dovedi stranca samo ako pravi razliku.

Iako je to ograničenje minulih godina često nailazilo na tiho i stidljivo negodovanje pojednijih klubova koji su imali malo veće (evropske) ambicije, u Telekom 1. CFL se trenutno takmiče dva kluba koji uopšte nemaju inostranih fudbalera.

U pitanju su finalisti Kupa, dva od tri najbolja tima iz prošle sezone, a jedan je aktuelni osvajač duple krune - dakle, Budućnost i Dečić.

Tuzani su počeli sezonu sa nakadašnjim napadačem Partizana, Nemanjom Kojićem, ali su brzo raskinuli ugovor, dok je pokušaj Budućnosti da dovede stranca iz Srbije (Nikola Karaklajić je već bio predstavljen) propao zbog administrativnog previda.

Za Zetu je ove sezone nastupao samo jedan inostrani fudbaler, Japanac, za Sutjesku, Iskru i Mornar po dva, a za Petrovac, Rudar, Jezero i Podgoricu po tri.

Ko su inostrani fudbaleri koji su minulog vikenda napravili razliku na terenu?

Dolaze iz svih krajeva svijeta.

Senzacionalnu pobjedu Jezeru protiv Budućnosti pod Goricom (1:0) donio je napadač iz Senegala, Mamadu Mendi.

Mamadu Mendi
Mamadu Mendifoto: Telekom 1. CFL/FSCG

U pasošu mu piše da ima 22 godine, a ovo mu je već šesta sezona u Crnoj Gori - druga u Jezeru, pošto je četiri proveo noseći dres OFK Titograda.

Iskra je napravila veliki preokret protiv Podgorice (od 0:2 na poluvremenu, do 4:2 na kraju), a dva gola u nastavku postigli su stranci koji su ušli sa klupe.

Japanac Šo Jamamoto pogodio je za 3:2, a Brazilac Vilijan Dijaš za 4:2.

Vilijan Dijaš i Šo Jamamoto
Vilijan Dijaš i Šo Jamamotofoto: Telekom 1. CFL/FSCG

Jamamoto ima 24 godine, a u Crnu Goru je stigao još u sezoni 2016/17, posredstvom Peđe Stevovića i projekta dolaska mladih japanskih igrača, koji se sada sprovodi preko trećeligaša Adrije. Jamamoto je jednu sezonu proveo u Rudaru, dvije u Petrovcu, a sada već treću godinu nosi dres Iskre. U međuvremenu je igrao za subotički Spartak.

Vilijan Dijaš ima 27 godina, ove sezone je prvi put u Crnoj Gori, a prethodno je igrao u drugoj portugalskoj ligi (Famalikao) i u nižim brazilskim ligama.

Rudar je pobijedio Zetu 2:0, golovima Zakarije Surake iz Gane i Dušana Živkovića iz Srbije.

Suraka (25) igra drugu sezonu za Rudar, gdje je stigao iz Željezničara iz Pančeva, dok je Živković (31) pod Golubinju došao iz beogradskog Rada, gdje je igrao tri sezone, a prethodno je dvije proveo u niškom Radničkom.

Zakarija Suraka (Rudar)
Zakarija Suraka (Rudar)foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Mornaru je veliku pobjedu protiv Dečića u Tuzima (1:0) donio senegalski napadač Badara Bađi, golom u 84. minutu. Bađi (27) je novajlija u Crnoj Gori, ali ne na Balkanu, jer je već igrao u Hrvatskoj (Dinamo Zagreb II), Srbiji (Mladost Lučani) i Bosni i Hercegovini (Zvijezda i Tuzla siti).

Jedini meč u Telekom 1. CFL u minulom kolu koji nisu riješili stranci završen je bez golova - Sutjeska i Petrovac igrali su 0:0.

Nisu stranci obilježili samo ovo kolo, postigli su ukupno 17 od 96 golova koliko je viđena na prvoligaškoj sceni u minulih 40 utakmica. Najviše su dali Suraka iz Rudara (četiri), te Bosanac Adnan Bašić iz Petrovca i Jamamoto iz Iskre (po tri).

Stranci u Crnoj Gori, ako je parametar prethodno kolo, u Crnoj Gori, dakle, prave razliku.

Da li su zaista odlični igrači, ili domaći fudbaleri zaostaju - pitanje je za dublju analizu.

Bonus video: