BARAŽ ZA SVJETSKO PRVENSTVO U FUDBALU

Mogu li Šveđani da promijene istoriju?

Italija je igrala na svakom Mundijalu od 1958. godine
0 komentar(a)
Švedska, Foto: Reuters
Švedska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 15:39h

Mundijal bez Italijana, četvorostrukih svjetskih prvaka? Posljednji put se to dogodilo prije više od pola vijeka - u Švedskoj 1958. godine.

Možda će „azuri” nastaviti tradiciju, teško je zamisliti neko veliko takmičenje bez italijanske primjese, ali će na putu do Rusije morati kroz iglene uši - kroz pakao dodatnih kvalifikacija.

 A, rival nije naivan - Švedska...

"Ne mogu ni da zamislim ideju da ne idemo na Svjetsko prvenstvo. Nismo je ni razmatrali", bez ustezanja pred dvomeč baraža govori selektor Italijana Đanpjero Ventura, koji preuzeo kormilo od Antonija Kontea 2016. godine.

 "Mi smo Italija i nije opcija da ne idemo na Mundijal", jednako je samouvjeren Leonardo Bonući, defanzivac Italijana.

Jako samopouzdanje provejava iz tabora „azura”, ali se fudbalska javnost na Apeninima plaši - Italijani, naime, već nekoliko godina nemaju moćan tim.

"Šveđani kreiraju osjećaj straha, jer uvijek igraju isto, a uvijek igraju dobro", ironičan je Đanluiđi Bufon, koji je debitovao na golu Italijana prije ravno 20 godina, takođe u baražu za Mundijal.

Moskva je tog novembra 1997. bila pod snijegom, a Bufon je u nastavku ušao umjesto povrijeđenog Đanluke Paljuke. Završilo se 1:1, ali su Italijani, po običaju, prošli dalje u revanšu...

"Bio bih zadovoljan da se završi meč kao 1997 - kazao je Bufon.

„Frends arena” u Solni, predgrađu Stokholma, biće domaćin prve utakmice, večeras u 20.45.

Italijani nisu jaki kao prije 10 godina, ali nisu ni Šveđani, samo iz jednog razloga - više nemaju Zlatana Ibrahimovića, najboljeg strijelca nacionalnog tima u istoriji, koji se povukao prošle godine nakon Evropskog prvenstva.

"Nemamo Ibrahimovića, ali smo jaka i skladna cjelina, koja može svakog da pobijedi", kaže selektor Šveđana Jane Anderson.

I ne priča napamet - Šveđani su najefikasnija od osam reprezentacija koje su u baražu, pošto su na 10 mečeva kvalifikacija dali 26 golova.

"Bili smo u grupi sa Francuskom i Holandijom i odigrali smo nekoliko vrlo dobrih mečeva. Zato smo ovdje, ali prošlost se zaboravlja. Igramo protiv Italije, reprezentacije sa velikom istorijom, ekipom koja i sada ima sjajne pojedince", dodao je Anderson.

Revanš je u ponedjeljak, 13. novembra, na stadionu „Đuzepe Meaca” u Milanu, a Italijani žele da daju bar jedan gol u Stokholmu večeras.

"Siguran sam da Italija stiže u Rusiju. Često smo, kroz istoriju, patili u kvalifikacijama, ali smo uvijek bili pravi kada je najpotrebnije", kazao je Rusima Roberto Manćini, nekadašnji reprezentativac „azura”, sada trener Zenita.

Svejedno, rekord Italijana po broju nastupa na mundijalima je ugrožen. „Azuri” uz Njemce, imaju 18 nastupa na svjetskim prvenstvima, najviše od svih evropskih reprezentacija, ali je razlika što su Njemci već osigurali 19. svjetsko prvenstvo.

I večeras će, za razliku od Italijana, igrati prijateljski meč, protiv Engleske na „Vembliju”.