Mundijal svake druge godine - zabrinuta je i Evropska unija

Plan Fife, koji je prvobitno predložila Saudijska Arabija, a iza kojeg svojim idejama stoji Francuz Arsen Venger, legendarni trener Arsenala, trenutno podržava većina nacionalnih saveza u Aziji i Afirici

6891 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FIFA
Foto: FIFA

Fifina revolucionarna ideja o održavanju Svjetskog prvenstva svake druge godine dobila je juče još jedan žestok udarac nakon što je Evropska komisija - vladajuće tijelo Evropske unije, izrazilo “veliku zabrinutost” zbog najnovijih planova Đanija Infantina i družine na čelu Svjetske fudbalske federacije.

”U potpunosti dijelimo sumnje nacionalnih fudbalskih saveza oko mogućnosti održavanja Svjetskog prvenstva svake druge godine. Evropa je svjetski epicentar fudbala, a naša dužnost je očuvanje modela koji poštuje interese navijača, dobrobit igrača i ukupnu logistiku globalnog sportskog karaktera, a ne samo komercijalne interese”, kazao je Margaritis Skinas, potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog stila života.

Plan Fife, koji je prvobitno predložila Saudijska Arabija, a iza kojeg svojim idejama stoji Francuz Arsen Venger, legendarni trener Arsenala, trenutno podržava većina nacionalnih saveza u Aziji i Afirici.

Veliki problem planovima Fife, međutim, predstavlja čvrst stav dviju najuticajnijih konferencija - evropske (UEFA) i južnoameričke (CONMEBOL), koji ne samo da se protive dvostruko većoj frekventnosti Mundijala, već su i zaprijetili - otvorenim bojkotom.

Zamislite Svjetsko prvenstvo bez reprezentacija iz Evrope i Južne Amerike, odakle, uzgred, dolaze svi dosadašnji svjetski prvaci. I to svake druge godine - više bi to ličilo na cirkus, nego na najveći fudbalski i sportski događaj, ali čelnici Fife ne odustaju i trenutno je u proceduri izrada studije izvodljivosti.

FIFA je ranije poručila da je koristila međunarodnu anketnu i analitičku kompaniju YouGov, te da je 15.000 od 23.000 ispitanika iz 23 zemlje “identifikovano da iskazuje interes za fudbal i Svjetsko prvenstvo u fudbalu.”

”Rezultati ispitivanja su pokazali da bi većina navijača voljela vidjeti češće Svjetsko prvenstvo, a većina ispitanika preferirala bi dvogodišnje takmičenje”, saopštila je Fifa.

Stvari za koje se hvata Svjetska fudbalska federacija neodoljivo podsjećaju na “parametre” koje su koristili nesuđeni utemeljivači ozloglašene klupske Superlige, čija se ideja u startu raspala kao kula od karata, iako je 12 moćnih klubova dalo pristanak.

To su, uglavom, “mlađi fudbalski konzumenti”, “publika u Kini, Meksiku, Indoneziji”...

”Postoje znatne razlike između takozvanih tradicionalnih tržišta i fudbalskih tržišta u razvoju. Mlađi navijači otvoreniji su za promjene”, navedeno je nedavno iz Ciriha.

Fifa se, dakle, oslanja na nova tržišta, a Uefa i CONMEBOL na tradicionalna.

Osim Vengera, glavni zagovornici revolucionarne ideje su Juri Đorkaef, Roberto Karlos, Ronaldo, Mikael Silvestre i David Trezege.

”Aktuelni kalendar je prestar i izvan mode. Četvorogodišnji ciklus osmišljen je 1930. godine, star je 90 godina”, istakao je Venger.

”Vremena se mijenjaju, kao i ponašanja. Navijači imaju pravo na kvalitetna međunarodna takmičenja i to puno redovnije. No, na drugoj strani je, čine, još jači lobi - poguran Sindikatom profesionalnih fudbalera (FIFPro), sada i Evropskom unijom, a Čeferin je nedavno pokazao koliko može da bude jak ekspresnim razbijanjem ideje o formiranju Superlige.

Sada je u najavi novi “front”, ni manje ni više nego sa Đanijem Infantinom.

Uefa je nedavno u saopštenju izrazila “ozbiljnu zabrinutost” u vezi sa planom Fife, koji po njoj predstavlja “stvarnu opasnost po fudbal”, uključujući “obezvređivanje Svjetskog prvenstva”, “potencijalno nanošenje štete igračima” i “negativan uticaj na ženski fudbal”.

Bonus video: