Florijan Virc - najmlađa zvijezda Bundeslige

Fudbaler Leverkuzena postao najmlađi fudbaler, koji je postigao deset golova u Bundesligi

5666 pregleda 1 komentar(a)
Virc, Foto: Reuters
Virc, Foto: Reuters

Nakon šest odigranih kola fudbaleri Bajera iz Leverkuzena zauzimaju drugo mjesto u Bundesligi sa 13 bodova, tri manje od vodećeg minhenskog Bajerna.

"Farmaceuti" imaju četiri pobjede, remi i poraz, a u posljednjem meču, odigranom juče na domaćem terenu savladali su Majnc - 1:0.

Utakmicu protiv Majnca obilježio je mladi Florijan Virc, nova zvijezda njemačkog fudbala. Ofanzivni vezista postigao je gol u 62. minutu i sa 18 godina i 145 dana postao najmlađi fudbaler, koji je deset puta zatresao mrežu u Bundesligi. Prije njega rekorder je bio Lukas Podolski, koji je imao 18 godina i 353 dana kada je došao do 10 pogodaka u ovom takmičenju.

Florijan Virc je još jedan biser njemačkog fudbala. Momak, koji je u maju napunio 18 godina karijeru je počeo u mlađim kategorijama Kelna, gdje je 2019. godine osvojio titulu za igrače do 17 godina. Potom je u januaru 2020. stigao u Leverkuzen. Debi u dresu Bajera imao je u maju prošle godine protiv Verdera - tada je, sa 17 godina i 15 dana oborio rekord Kaija Haverca i postao najmlađi debitant u istoriji kluba.

Na prvi gol u Bundesligi nije čekao dugo - 19 dana nakon debija zatresao je mrežu Bajerna i sa 17 godina i 34 dana postao najmlađi strijelac u istoriji njemačkog prvoligaškog takmičenja. Ipak, taj rekord nije dugo bio u njegovom vlasništvu - oborio ga je Jusufa Mukoko (16 godina, 28 dana).

Kai Haverc je na ljeto 2020. napustio Leverkuzen i otišao u Čelsi za 80 miliona eura, ali u klubu se nijesu previše potresli. Haverca je na terenu naslijedio Virc i odigrao sjajnu sezonu - pet golova i šest asistencija na 29 mečeva bili su jasan znak svima u klubu da se radi o igraču pred kojm je zavidna karijera. Odmah su Vircu ponudili produžetak saradnje i igrač je pristao - u dresu tima sa "Baj Arene" ostaće do 2026. godine.

Ovu sezonu Virc je otvorio spektakularno - šest mečeva, pet golova i četiri asistencije u svim takmičenjima. Tresao je mrežu Augsburga, Dortmunda, Štutgarta i Majnca u Bundesligi, te Ferencvaroša u Ligi Evrope.

Florijan Virc
foto: Sofascore

U međuvremenu debitovao je i za reprezentaciju Njemačke - u pobjedi protiv Lihtenštajna 2. septembra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na terenu je proveo osam minuta. Igrao je nakon toga i protiv Jermenije (upisao asistenciju) i Islanda.

"Njegov napredak je izvanredan. Budućnost je pred njim. Sve što radi, radi na vrhunskom nivou" objasnio je sportski direktor Leverkuzena, Rudi Feler.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: