Senzacije koje se pamte

Šerif kao povod: Ovo su najveća iznenađenja u Ligi šampiona. Bilo ih je, međutim, samo u grupi, dok se u nokaut fazi još čeka podvig timova kao što su Šerif, Rubin, CSKA, Kluž, Crvena zvezda, Dinamo, BATE Borisov, Cirih...

8215 pregleda 7 komentar(a)
Zvezda je 2019. srušila Liverpul, Foto: Reuters
Zvezda je 2019. srušila Liverpul, Foto: Reuters

Snovi, stremljenja da se širom Starog kontineta trenira i napreduje kako bi se “mali” nadmetali sa “velikima”, bio je glavni adut Uefe u borbi sa najbogatijim klubovima koji su željeli da se izdvoje i igraju Superligu. Evropska fudbalska unija je dobila prvu bitku, a jak udarac jednom od najvećih zagovornika lige bogatih, Real Madridu - najtrofejnijem i najvećem svjetskom klubu, zadao je Šerif. U debitantskom učešću u Ligi šampiona, u hramu fudbala “Santjago Bernabeuu”, moldavski prvak se pobjedom upisao u fudbalske anale i priredio jednu do najvećih senzacija.

Ekipa ukrajinskog trenera Jurija Vernibuba je slavila sa 2:1, a svijet je upoznao Šerif. Za balkanske fudbalske prilike, međutim, tim iz Tiraspolja i nije bio nepoznat - dobro su ga ljetos upoznali Crvena zvezda i zagrebački Dinamo, a prije nekoliko sezona i Sutjeska, koja je dva puta eliminisana od Moldavaca u kvalifikacijama za LŠ.

Šerif je prije dvije noći srušio Real usred Madrida
Šerif je prije dvije noći srušio Real usred Madridafoto: Reuters

”Mali” moldavski klub, osnovan 1997, uložio je toliko da ima čak osam fudbalskih igrališta, bazen ali i klupsku bazu za stanovanje i ishranu fudbalera. Sva ta ulaganja nisu bila uzaludna, jer su “žolto-čorniji” pobjedama protiv Šahtjora i Real Madrida na startu premijernog nastupa u Ligi šampiona već zaradili četiri godišnja budžeta!

Uspjeh Šerifa je samo nastavak niza i fudbalskih pobjeda Davida protiv Golijata u elitnom evropskom takmičenju, započet senazcionalnim trijumfom moskovske Lokomotive 2003. protiv Intera (Toldo, Materaci, Zaneti, Kanavaro...), od čak 3:0, pa su se Rusi dokopali druge faze.

Artmedija Petržalka iz Slovačke slavila je dvije sezone potom na stadionu prvaka Evrope Porta - 3:2. Iako je Murinjo već bio pošao, Porto je vodio sa 2:0, ekipa iz Bratislave smanjila je do poluvremena, a u nastavku kompletirala senzacionalan preokret.

Godinu kasnije, najbolja ekipa u istoriji Arsenala - ista ona koja je 2006. u finišu finala LŠ preokretom izgubila titulu od Barselone, stigla je u Moskvu. CSKA je slavio sa 1:0.

O Barseloni Pepa Gvardiole još se pišu hvalospjevi, ali nije bila neranjiva, čak ni na “Nou kampu”. Gokdeniz Karadeniz i Razjancev pogodili su za ruski Rubin 2009, potpisavši senzacionalan trijumf. Gvardiola je nakon meča koji se još pamti sportski priznao poraz Kurbanu Berdijevu.

Fudbaleri Rubina slave senzacionalnu pobjedu u gostima nad Gvardiolinom Barselonom 2009.
Fudbaleri Rubina slave senzacionalnu pobjedu u gostima nad Gvardiolinom Barselonom 2009.foto: Uefa

”Velika igra Rubina, Berdijev je dobio naš duel”, pohvalio je Pep ruskog trenera.

Berdijev je otkrio tajnu.

”Sve utakmice Barselone sam posmatrao, znao sam da je potrebna borbenost, ali i stalne promjene pozicije igrača da bi se stiglo do uspjeha”.

Uspjehe protiv velikana nisu bilježili samo timovi sa istoka, pa je tako švajcarski Cirih slavio na “San Siru” protiv Milana - 1:0. U sezoni 2009/2010, ekipu Neste, Maldinija, Pirla, Ronaldinja golom je potopio Finac Tihinen.

Ako se svi ti uspjesi mogu smatrati slučajnošću, za rumunski Kluž to baš i ne može da se kaže. U sezoni 2008/2009 Kluž je u 1. kolu slavio protiv Rome kao gost sa 2:1. Na kraju, Rumuni su bili posljednji, a Roma prva u grupi. Kluž je pet godina kasnije pokorio “Old Traford” golom Brazilca Luiša Alberta (1:0), ali dalje nisu prošli iako su sakupili 10 bodova. Galatasaraj je bio međusobno bolji.

Sa dva velika skalpa, ali u Bjelorusiji, može se pohvaliti BATE Borisov. Prvo je u sezoni 2012/2013 slavio protiv Bajerna 3:1, da bi tri sezone potom bio bolji od Rome - 3:2.

Uspjehe protiv evropskih veliakna pamte i eks-Ju velikani. Prvo je Dinamo na Maksimiru u 1. kolu sezone 2015/2016 dobio Arsenal sa 2:1, ali je Zagrepčanima pomogao rani crveni karton Žirua.

Crvena zvezda nije imala takvu pomoć tri sezone kasnije, kada je na Marakani nadigran Liverpul Jirgena Klopa - 2:0. Dva gola postigao je Pavkov. To, ipak, nije spasilo Zvezdu posljednjeg mjesta u grupi i evropske eliminacije, dok je Liverpul osvojio Ligu šampiona.

U moru drugih velikih iznenađenja, izdvaja se i prošlogodišnja pobjeda Istanbul Bašakšehira nad Mančester junajtedom (2:0), pa su iz “grupe smrti” prošli PSŽ i Lajpcig. CSKA je prije tri sezone oba puta dobilo Real (1:0 kući, 3:0 u gostima), a prošle sezone je to uradio i Šahtjor (3:2, 2:0), ali je ukrajinski klub na kraju morao u Ligu Evrope. Real je prošao oba puta...

Pamte se i pobjede Seltika nad Barselonom (2:1), Rostova na Bajernom (3:2), Šahtjora nad Čelsijem (2:1), CSKA na gostovanju Mančester sitiju (2:1), FC Kopenhagena nad Junajtedom (1:0)...

Sve to, međutim, u grupnoj fazi. Kada je u pitanju nokaut faza, još se čeka se na jedan takav veliki podvig...

Bonus video: