Liverpul - Siti, rivalstvo koje je okupiralo Englesku

Velika bitka u najavi - timovi koji su osvojili posljednje četiri titule u Premijer ligi sastaju se danas na “Enfildu roudu” u 17.30

6082 pregleda 2 komentar(a)
Dvoboj elitnih trenera: Gvardiola i Klop, Foto: Reuters
Dvoboj elitnih trenera: Gvardiola i Klop, Foto: Reuters

Rivalstvo Mančester junajteda i Liverpula traje decenijama, najveće je na Ostrvu, ali posljednjih godina u Premijer ligi se rodilo novo između “redsa” i Mančester sitija. Junajted nije bio u igri za velike trofeje, posmatrao je kako u prethodne četiri godine gradski rival osvaja tri titule, dok je jednom to uradio velikan sa “Enfilda”. Istovremeno je stvoreno (ili bolje je reći - nastavljeno, nakon epizode u Bundesligi) i rivalstvo Pepa Gvardiole i Jirgena Klopa.

”Rivalstvo sa Klopom i sve ono što predstavljaju njegove ekipe me je učinilo boljim trenerom. Otkako sam došao u Englesku, s izuzetkom prve godine, Liverpul je uvijek bio tu, a Klop me je postavio na drugi nivo. Natjerao me je da se dokažem, da budem bolji. To je razlog što sam i dalje u poslu”, rekao je Gvardiola.

Velika bitka je u najavi - Liverpul i Siti igraju danas od 17.30.

5 mečeva zaredom Mančester siti nije primio gol u šampionatu. U prvom kolu je izgubio od Totenhema 1:0, nakon čega se mreža Edersona (upisane su četiri pobjede i remi) više nije tresla

”Za Jirgena i mene je najbolji kompliment što smo i dalje tu, što su naši timovi u vrhu. Ipak, u Premijer ligi ne postoji samo jedan ili dva tima, ima ih mnogo koji mogu da se bore za titulu”, naveo je Gvardiola, koji je od Klopa izgubio osam puta u karijeri, više nego od bilo kog trenera.

Nakon šest kola Liverpul ima 14 bodova, jedan više od Sitija koji je u prošlom kolu savladao Čelsi u Londonu.

”Pred Siti je priča uvijek ista - moramo da budemo gotovo perfektni da bismo bili u situaciji da pobijedimo. Za mene je to i dalje najbolji tim u Evropi. Prošle sedmice je pobijedio Čelsi, iako su prije toga svi pričali kako je Čelsi fantastičan. Siti je tog dana pokazao da je bolji”, rekao je Klop.

21 put su se u trenerskoj karijeri sreli Jirgen Klop i Pep Gvardiola. Upisali su po osam trijumfa, u pet utakmica nije bilo pobjednika

Liverpul je savladao Siti samo jednom u posljednjih šest premijerligaških utakmica, uz tri poraza i dva remija. Klopov tim u derbi ulazi nakon ubjedljivog trijumfa nad Portom u Ligi šampiona (5:1), a “građani” poslije poraza od Pari Sen Žermena (2:0).

”Ta utakmica ne može da nas zavara, jer je Siti odigrao veoma, veoma dobro. PSŽ je iskoristio dvije šanse i prelomio utakmicu”, dodoa je Njemac.

Klop ne može da računa na povrijeđene Trenta Aleksander-Arnolda, Tijaga Alkantaru i Harvija Eliota, dok u Sitiju neće biti Ilkaja Gindogana i Benžamana Mendija.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: