Najteži su unaprijed dobijeni mečevi: Radunović upozorava na Gibraltar i nada se podvigu u Norveškoj

Fudbalska reprezentacija Crne Gore sprema se za oktobarske mečeve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

5907 pregleda 6 komentar(a)
Radunović slavi gol u Turskoj, Foto: Reuters
Radunović slavi gol u Turskoj, Foto: Reuters

Utakmice koje mogu da vrate nadu, ali i da definitivnio otpišu crnogorsku reprezentaciju iz svih kombinacija i kalkulacija za završnicu Svjetskog prvenstva, igraju se u petak i u ponedjeljak.

Izabranici Miodraga Radulovića "moraju" da pobijede Gibraltar 8. oktobra, ne samo da bi bodovno ostali u kakvoj-takvoj trci za visok plasman u grupi, već da bi u dobrom raspoloženju, sa samopouzdanjem, otputovali sa krajnjeg juga na krajnji sjever Evrope, gdje bi pokušali da nakon duže vremena iznenade jednog favorita u gostima.

Norvežani su bez Halanda i Sorloka, prvih napadačkih opcija, Crna Gora bez najjačeg defanzivnog aduta, Stefana Savića, ali da bi se pravile bilo kakve projekcije pred duel u Oslu, "sokoli" treba da obave domaći (gostujući) zadatak ispod stijene Gibralara.

Upozorava na to i Risto Radunović, lijevi bek Stetaue, momak koji je prošlog mjeseca golčinom iz slobodnog udarca, duboko u sudijskoj nadoknadi, donio bod našoj reprezentaciji protiv Turske u Istanbulu (2:2).

"Moramo da obratimo pažnju na Gibraltar. Samo pobjedom možemo da napravimo lijepa uvertiru za meč sa Norveškom, koji nas čeka tri dana kasnije", ističe Radunović.

Nije lako igrati unaprijed dobijene mečeve, a Crna Gora se u prošlosti već jednom opekla (Lihtenštajn 0:0, jesen 2015. godine).

Tada su i neki važni igrači počeli na klupi kako bi odmorniji dočekali gostovanje Austriji tri dana kasnije, no selektoru Raduloviću ne pada na pamet da ponovi takvu grešku.

Posebno zbog toga što Gibraltar, iako rezultatski ne toliko uspješan, nije autsajder u klasičnom smislu.

Uostalom, Linkoln Red Imps, najbolji tamošnji fudbalski klub, koji daje nekoliko reprezentativaca, igra grupnu fazu Lige konferencija - treba li napominjati koliko su crnogorski klubovi bili "blizu" toga...

Igra se, takođe, na vještačkoj podlozi, protiv igrača koji staju u defanzivni blok, koji su "namazani" i fudbalski bezobrazni, spremni na fajt, pokazao je to i duel pod Goricom koji nije prošao tako lako, uprkos pobjedi 4:1.

"Unaprijed dobijene utakmice ne postoje. Znamo da selekciju Gibraltara nijedna ekipa nije 'načela' na samom startu susreta, ali naš cilj će biti da od prvog minuta tražimo svoju šansu za gol, kako bismo pobjedu obezbijedili što prije. Čeka nas jako motivisan rival, koji svoje mečeve igra na terenu sa vještaškom travom. Međutim, znamo da imamo kvalitetm vjerujemo u pobjedu", dodaje Radunović.

Mnogo mu je, kako ističe, značio gol Turcima, zbog samopouzdanja u reprezentativnom dresu.

"Na taj pogodak gledam i kao na neki plod strpljenja i rada u prošlom periodu. Mnogo mi je značio i dalje mi znači, na svaki mogući način".

Ako Crna Gora slavi na Gibraltaru, opuštenije će otputovati u Skandinaviju, iako će i u tom slučaju meč u Oslu biti posljednja šansa.

"Fokus je na Gibraltar. Tek nakon toga meča ćemo se spremati za Norvešku. Nadamo se, ipak, i vjerujemo, da možemo da osvojimo svih šest bodova. U Podgorici smo odigrali dobar meč sa Norveškom i mislim da možemo do im pariramo", zaključuje Radunović.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: