Crna Gora kreće u osvajanje Gibraltarske stijene, Janković: Jako od starta

Gibraltar je jedina ekipa u grupi bez bodova, sa gol razlikom 3:25, ali nije lako i brzo gubio mečeve kod kuće

15044 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crnogorski fudbaleri odavno nisu imali egzotičnije putovanje - u četvrtak ujutro kreću na put do do britanske teritorije Pirinejskog poluostrva, čuvenu po jednoj od najpoznatijih tačaka Evrope, Gibraltarskoj stijeni.

Na teritoriji, koja se naziva i čuvarom Mediterana, u petak (20.45) će igrati sa selekcijom Gibraltara, u meču 7. kola grupe G kvalifikacija za Mundijal, očekujući tri boda, kao favoriti, ali bez iluzija da će biti dovoljno samo da se pojave na Viktorija stadionu.

"Ne smijemo da se zavaravamo, iako smo favoriti. Gibraltar je ekipa koja kod kuće igra zatvoreno, nije im lako prići golu... Potrebno je da uđemo jako u meč i od starta nametnemo našu igru. Kada bismo poveli, to bi nam mnogo olakšalo posao", rekao je Marko Janković.

Gibraltar je jedina ekipa u grupi bez bodova, sa gol razlikom 3:25, ali nije lako i brzo gubio mečeve kod kuće.

Gibraltarska stijena
foto: Printscreen

"Ne zaboravljamo da su ozbiljne reprezentacije imale problem kada su gostovale Gibraltaru. Vjerovatno su mislili da će biti lako i ušli su u meč labavije. I to će nam poslužiti da uđemo kako treba u utakmicu", ističe Janković.

Neobičan je rival, neobična je i podloga - na stadionu u Gibraltaru je vještačka trava, na kojoj su "sokoli" odradili i posljednji trening pred put.

Trenirali su na pomoćnom terenu FK Budućnost.

"Svakako da nam je posljednji trening u Podgorici pomogao da se adaptiramo na drugačiju podlogu. I vještačke trave su različite, i ona na Gibraltaru biće drugačija, ali ovo nam je svakako značilo", kazao je član izraelskog Beitar Jerusalima.

Problemi su i druge vrste - nema Savića, od danas ni Simića.

"To je neko naše prokletstvo. Tu sam godinama i rijetko kada se desilo da smo svi na okupu. Jednostavno moramo da se pripremamo bez onoga koga nema i da igrači koji dobiju šansu pruže maksimum", poručio je Janković, koji nije bio u nacionalnom timu u septembru takođe zbog povrede.

"Propustio sam sve tri utakmice, sada sam spreman, na raspolaganju, a na selektoru i stručnom štabu je da vide da li ću i koliko ću igrati", rekao je Janković.

Duel sa Gibraltarom otvara oktobarski ciklus od dva meča - drugi je u Oslu, 11. oktobra.

"Mislim da bi trebalo maksimalno da se skoncentrišemo samo na Gibraltar i da poslije te utakmice zatvorimo priču i počnemo da mislimo na Norvešku. Jer, misliti na Norvešku u ovom trenutku je nezahvalno. Ako ne napravimo dobar rezultat na Gibraltaru onda nam Norveška ništa ne znači. Moramo da idemo korak po korak".

Bonus video: