Francuska i Belgija traže iskupljenje nakon Eura

Drugo polufinale večeras u Torinu

5088 pregleda 0 komentar(a)
Romelu Lukaku, Foto: Reuters
Romelu Lukaku, Foto: Reuters

Na Evropskom prvenstvu su razočarali, pa će večeras u Torinu (20.45) pokušati da poprave utisak - fudbaleri Belgije i Francuske sastaju se u drugom polufinalu završnog turnira Lige nacija.

Prvi finalista dobijen je sinoć na milanskom “San Siru”, gdje su u pravom evropskom klasiku igrali Italija i Španija.

Aktuelni svjetski šampioni, Francuzi nisu ispunili očekivanja na Euru, gdje su u osmini finala poraženi od Švacjarske, te je turnir Lige nacija prilika za iskupljenje i napad na novi pehar. Rival je Belgija - jedna od najboljih evropskih selekcija i tim kojeg su Francuzi savladali u posljednjem međusobnom meču - u polufinalu Mundijala u Rusiji (1:0).

- Imaju sjajne tehničare. De Brujne, Azar i Lukaku su fudbaleri, koji u bilo kom trenutku mogu da naprave razliku na terenu. U solidnoj su formi, ne mijenjaju sistem - tri defanzivca su ispred golmana, a tokom meča dolazi do transformacije, pa je često i četiri, pet igrača u odbrani. Ne plašimo ih se - poručio je selektor Francuza, Didije Dešan.

stat
foto: Sofascore

Rafael Varan nakon loših partija na kontinentalnoj smotri, smatra da je vrijeme za popravljanje utiska.

- U svakom takmičenju želiš da pobijediš. Nismo uspjeli na Euru, ali sada su pred nama drugi izazovi. Želimo pobjedu i titulu u Ligi nacija - jasan je Varan.

Sa druge strane, “zlatna generacija” belgijskog fudbala je još bez trofeja. Novo takmičenje - nova prilika za pehar, vjerovatno i najveća, jer su do trofeja samo dvije utakmice, dvije prepreke.

Ali kakve...

- Uživam u mečevima u Ligi nacija. Još jedna dobra prilika da se izmjerimo sa najboljim selekcijama. Italija, Španija i Francuska su nevjerovatni timovi. Radujem se predstojećem izazovu - poručio je selektor Belgije, Roberto Martines.

Romelu Lukaku je nedavno odigrao jubilarni, 100. meč u dresu “crvenih đavola”, večeras će imati zadatak da razbije odbranu Francuza.

- Posljednjih godina smo uspijevali da dobro započnemo učešće na takmičenjima i očekivanja su uvijek bila visoka. Ovaj turnir prilika je da iskoračimo i da na Mundijalu u Kataru naredne godine dostignemo vrhunac - smatra belgijski napadač.

Lukaku je, sa 67 pogodaka, najbolji strijelac u istoriji reprezentacije.

- Trebalo mi je vremena da se adaptiram i postignem prvi gol u dresu reprezentacije. Prestao sam da brojim golove. Želim da osvojim trofeje i to je ono što me motiviše - poručio je fudbaler Čelsija.

Na jednoj strani Lukaku, na drugoj Kilijan Mbape, ali i Karim Benzema - sudar na torinskom “Alijans stadionu” biće i duel najboljih napadača današnjice...

Bonus video: