Marušić X faktor, Bećiraj realizator: Crna Gora usidrena na Mediteranu

Crnogorska reprezentacija bez problema odradila posao na Gibraltaru, golovima Marušića i Bećiraja (dva) slavila 3:0. Radulović sačuvao Jovetića za Oslo, ali možda ostao bez povrijeđenih Mugoše i Šćekića

22190 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora se bez većih problema usidrila na kapiji Mediterana, pa će nakon lako obavljenog zadatka na Gibraltaru u dobrom raspoloženju krenuti na neuporedivo težu misiju - "osvajanje" Skandinavije i duel sa Norvežanima.

Ekipa Miodraga Radulovića je ostvarila dvostruku korist ispod gibraltarske stijene, osvojila je bodove (3:0) koji su, uz sve poštovanje za domaćina, bili unaprijed upisani, a istovremeno je sačuvala rovitog Stevana Jovetića, čiji mišići nisu morali da osjete tvrdu i sporu sintetičku podglogu stadiona "Viktorija".

Cijena pobjede, međutim, nije bila baš tako jeftina, jer su Stefan Mugoša i Aleksandar Šćekić napustili teren zbog povrede i veliko je pitanje da li će biti spremni za ponedjeljak.

Radulović je na Gibraltaru visoko pomjerio igrače na bočnim pozicijama, naročito po desnoj strani, gdje su i Vešović i Marušić gotovo uvijek bili na protivničkoj polovini, a bek Lacija je često igrao i trećeg napadača.

Baš tim koridorom je razbijena domaća odbrana, a Marušić je uspio ono što na Gibraltaru nisu ni Haland sa Norvežanima, ni Čalhanoglu sa Turcima, a skoro ni Depaj sa Holanđanima ("narandžasti" su poveli u 43. minutu) - načeo je Gibraltar u prvom poluvremenu, i to već u 7. minutu.

Dugu loptu poslao je Tomašević, Marušić je idealno primio, vještom varkom se oslobodio gibraltarskog beka i pogodio ugao - nakon 30-ak sekundi provjere u VAR sobi, Crna Gora je povela...

Gibraltar - Crna Gora
foto: Sofascore

Rano vođstvo je opustilo naše fudbalere, ali nije promijenilo ritam i tok utakmice: gibraltarski fudbaleri su i dalje stajali čvrsto u bloku, bez previše napadačkih aspiracija.

Marušić je u tim momentima unosio pravu pometnju u njihovim odbrambenim redovima, na svojoj netipičnoj poziciji bio je stalna opasnost, još dva puta je mogao da postigne gol.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Dobru šansu imao je Mugoša, nakon prodora Bećiraja - Crna Gora je tražila drugi gol i potvrdu pobjede, kako ne bi rizikovala neki "zalutali metak" u nastavku...

I dok su avioni britanskih kopanija brzinom od oko 800 na sat uzlijetali pistom gibraltarskog aerodroma, na samo nekoliko stotina metara od terena, do sada nezabilježeno čak i na najegzitičnijim gostovanjima, Radulovićevi momci stigli su do drugog gola, i to u prvom poluvremenu.

Šćekić je ovoga puta bio paker, lansirao je Mugošu, na kojeg je oštro startovao gibraltarski golman i poslao ga pravo u ruke crnogorskom ljekarskom timu. Iz penala, Bećiraj je postigao 13. gol u svom 82. nastupu sa crnogorski nacionalni fudbalski tim.

Očekivao se lagan nastavak, ali je on krenuo povredom Šćekića - kombinacija podloge i očekivano oštre igre gibraltarskih fudbalera mogao bi našem timu da donese priličan hendikep pred sudar sa fizički moćnim Skandinavcima.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Ipak, na terenu je bilo lakše, a Bećiraj je u 68. minutu na centaršut Hakšabanovića glavom postigao i 14. pogodak u reprezentativnom dresu za konačnih 0:3.

Crna Gora sada putuje u Oslo da pokuša da iznenadi i sa 4. pozicije napravi pometnju na vrhu grupe G pred novembarski finiš kvalifikacija. Pogled na tabelu nakon sinoćnjeg remija Turske i Norveške otkriva koliko nedostaju dva boda izgubljena u remiju sa Letonijom prošlog mjeseca, ali "sokoli" su, barem teoretski, još u igri...

GIBRALTAR - CRNA GORA 0:3 (0:2)

Gibraltar - Stadion "Viktorija". Gledalaca: 1.500. Sudija: Filip Glova (Slovačka). Strijelci: Marušić u 7, Bećiraj u 44. iz penala i 68. Žuti kartoni: Goldvin (Gibraltar), Bećiraj, Tomašević (Crna Gora).

Gibraltar: Goldvin, Olivero, Dž. Čipolina (73. Brito), R. Čipolina, Vajsmen (73. Bosio), Valarino, Enesli, Torilja (83. Kumbs), Ronan, Voker (82. Badr), Stajč (63. Kaskiaro).

Crna Gora: Mijatović, Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović, Šćekić (51. Božović), Kosović (73. N. Vukčević), Marušić (73. Janković), Hakšabanović (73. Jovović), Bećiraj, Mugoša (45. Osmajić).

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: