Fudbaleri kojima kasni plata dva mjeseca mogu da napuste klub

„Ovo je važan korak u poboljšanju globalnog upravljanja profesionalnim fudbalom“, rekao je predsjednik FIFA, Đani Infantino
1 komentar(a)
FIFA FIFPRO, Foto: Reuters
FIFA FIFPRO, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2017. 17:25h

Svjetska fudbalska federacija FIFA i sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro potpisali su sporazum, koji je u fudbalskoj javnosti okarakterisan kao najvažniji još od Bosmanovog pravila iz 1995. godine.

Sporazum je potpisan u cilju osnaživanja saradnje između ove dvije organizacije i unapređenja rukovođenja profesionalnim fudbalom širom svijeta.

Najvažnija odluka, koja je usaglašena ovim sporazumum, vezana je mogućnost da fudbaleri imaju pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva mjeseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja predstavnika kluba.

„Ovo je važan korak u poboljšanju globalnog upravljanja profesionalnim fudbalom“, rekao je predsjednik FIFA, Đani Infantino.

„Imali smo komplikovane pregovore sa ključnim interesnim stranama ovog sporta i svako je morao da napravi neke kompromise, ali na kraju dana, ovaj sporazum je od koristi za sve i ultimativni pobjednik je fudbal“.

„Ovo uzajamno razumijevanje pomoglo je da se pokrenu najveće promjene u pravilima fudbalskih transfera od 2001.godine. Dok klubovi u najbogatijim ligama gotovo uvijek dobro tretiraju igrače, postoje i one lige u kojima se radna prava fudbalera rutinski ignorišu. Ova pravila pomoći će da se 60 hiljada igrača koje predstavlja FIFPro, zaštite od nepravičnog tretmana“, rekao je predsjednik FIFPro Filip Pjat.

Iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, inače članice FIFPro, ne kriju zadovoljstvo potpisivanjem ovog akta.

“Potpisivanje Sporazuma je konkretan rezultat višemjesečnih pregovora između ključnih organizacija u svjetskom fudbalu. Još jednom se pokazalo da je kvalitetan socijalni dijalog pravi put za rješavanje kompleksnih pitanja, ne samo na nacionalnom, već kao što vidimo, i na svjetskom nivou. Povrh svega, u skladu sa odredbama Sporazuma dijalog će se intenzivirati u narednom periodu, i uvjereni smo da će rezultirati pozitivnim rješenjima, u interesu fudbala prije svega”, rekao je generalni sekretar SPFCG Vladimir Krsmanović.

Bonus video: