Opuštenost i mirnoća, a ne imperativ i moranje: Jovetićev recept za Norvešku

Crnogorski fudbaleri danas sa krajnjeg juga putuju na krajnji sjever Evrope na megdan Norveškoj u prvoj od tri najteže i odlučujuće utakmice u kvalifikacionoj grupi G za Mundijal

29100 pregleda 2 komentar(a)
Jovetić na jučerašnjem treningu u Estaponi, Foto: Savo Prelević
Jovetić na jučerašnjem treningu u Estaponi, Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorski fudbaleri lagano su, lakše i nego što se očekivalo, odradili posao na Gibraltaru pred današnji let u Oslo i gostovanje Norveškoj. Ne mora, međutim, ni da se gleda tabela kvalifikacione grupe G da bi se zaključilo da je “sokolima” potrebno puno više od trijumfa nad autsajderom da bi se borili za visok plasman i eventualno drugo mjesto koje vodi u baraž za Mundijal.

Pobjeda nad favoritom, neko iznenađenje, bljesak koji se čeka još od Kopenhagena 2016. i velikog slavlja u Danskoj, trijumf koji bi dao krila i poremetio “idilu” tri favorita na vrhu naše grupe - je li novo gostovanje na sjeveru Evrope prava šansa za to? Norvežani, posebno bez Halanda, nisu reprezentacija top-kategorije, ali jesu dobra selekcija koja je, objektivno, favorit protiv Crne Gore.

- Iskreno, nismo baš u sjajnoj poziciji, četvrti smo na tabeli, ali ostala su još tri meča i vjerujemo da možemo nešto da promijenimo. Svakako je značajno što smo onako pobijedili Gibraltar, bez problema, tako da sa samopouzdanjem i u dobrom raspoloženju idemo u Norvešku - kaže glavi adut Miodraga Radulovića, kapiten Stevan Jovetić.

Kalkulacije, kombinacije, računanje unaprijed, gledanje ostalih rezultata... Nikada se u prošlosti “matematika” nije završavala dobro po našu reprezentaciju, a as Herte skoro kao da apeluje na promjenu pristupa.

Crna Gora je, uostalom, ušla u kvalifikacije iz četvrtog šešira i sigurno neće biti iznenađenje, a ni razočaranje, ako ne završi druga u grupi. Važne su, naravno, i druge stvari.

- Treba da uđemo rasterećeno u utakmicu. Jer, ako krenemo sa nekim moranjem, imperativom, to može da bude samo kontraproduktivno. Naprotiv, staloženo i bez opterećenja treba da tražimo put do dobrog rezultata. Kao i uvijek, vjerujem u sebe i svoje saigrače, igramo protiv ozbiljne reprezentacije, ali možemo da igramo sa njima - dodaje Jovetić.

Nakon trojke na Gibraltaru, crnogorska fudbaleri su samo prešli granicu sa Španijom i odsjeli u Estaponi, modenskom ljetovalištu tik pored Marbelje, ali i vrhunskom mjestu za pripreme najjačih evropskih timova. Razdaljina puta, vezana gostovanja na samom jugu i samom sjeveru Evrope, i to samo u tri dana, gotovo da su primorali crnogorsku ekspediciju da ostanu još dan na samom jugu Iberijskog poluostrva i odatle danas polete za Oslo (iz Malage) umjesto da se vraćaju u Crnu Goru.

- Nije bilo lako ni na Gibraltaru, posebno zbog vještačke podloge i teškog terena, ali imamo dobre uslove da se odmorimo i regenerišimo i u dobrom rasploženju napadnemo Norvežane - kaže defanzivac Igor Vujačić.

Pod oktobarskim, ali i dalje prilično jakim andaluzijskim suncem, Radulović je juče u prijepodnevnim časovima izveo svoje fudbalere da se “protegnu” na vrhunski pripremljenom terenu koji pripada hotelskom kompleksu.

Stefan Mugoša i Aleksandar Šćekić su ostali u hotelu (zbog povreda su napustili meč protiv Gibraltara), a ekipi će se danas na letu za Norvešku priključiti napadač Uroš Đurđević, kojem je istekla suspenzija zbog kartona.

- Još vjerujemo da povrede Šćekića i Mugoše nisu teže i da će moći da igraju u Norveškoj - dodaje Vujačić.

Fizički zahtjevan meč, prava bitka, očekuje naše fudbalere na stadionu “Uleval” u Oslu.

- Nažalost, jedino nas pobjeda drži u igri i moramo da pokušamo da dobijemo. I dalje smo u igri i vjerujemo, čvrsto vjerujemo da možemo. Protivnik je jak, jeste da nema Halanda, ali go kod istrči na teren razlika je u nijansama i moramo da budemo spremni. Vidjeli smo u Podgorici da možemo da igramo sa Norveškom, imamo za čim da žalimo iz tog meča i vjerujemo da će ovoga puta sreća biti na našoj strani - zaključio je defanzivac Partizana.

Trebalo je da uđem, teren je bio ispod nivoa

Stevan Jovetić je presjedio na klupi protiv Gibraltara, ali je potpuno spreman za Norvežane.

- Trebalo je da uđem u drugom poluvremenu, ali nije bilo potrebe zbog rezultata. A i teren je bio ispod svakog nivoa - kaže Jovetić.

Na Gibraltaru se igra na klasičnoj vještačkoj podlozi - vrlo sličnoj onoj koja krasi većinu terena za mali fudbal u Crnoj Gori.

U odnosu na prirodnu travu - to je ogromna promjena, a u mnogim zemljama sa hladnijom klimom koristi se kombinacija prirodne i vještačke trave. Na Gibraltaru nije tako, ali Jovetićev tek oporavljeni mišić nije morao da bude opterećen.

- Odlično se osjećam, povreda je prošlost, trenirao sam dobro u prethodne dvije nedjelje, odigrao jednu utakmicu za Hertu i sve je kako treba - ističe Jovetić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: