Španija i Francuska za pehar u Gradu mode

Finale Lige nacija u fudbalu - o pobjedniku odlučuju Španci i Francuzi (20.45 sati)

14116 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Španije proslavljaju pogodak protiv Italije, Foto: Reuters
Fudbaleri Španije proslavljaju pogodak protiv Italije, Foto: Reuters

Francuska je razočarala na Evropskom prvenstvu, Španija je stigla do polufinala i onda na bolan način poslije penala ispala od Italije. Utjehu nakon Eura i “trikolori” i “crvena furija” mogu da pronađu u Ligi nacija - pobjednik večerašnjeg okršaja za trofej (20.45) moći će da kaže da 2021. godine ipak nije loša.

Francuzi su do finala stigli preko Belgije koju su u spektakularnom polufinalu savladali 3:2 u Torinu (gubili 2:0 na poluvremenu), a Španci su se djelimično osvetili “azurima” za poraz na Euru...

- U finalu svi žele da pobijede i to odavno svi znamo. Ali, ja bih pred ovaj meč pričao o tome šta me impresionira od prvog dana kada sam selektor Španije. U svakoj utakmici smo, bez obzira na to ko je bio protivnik i gdje se igralo, radili na terenu ono što smo željeli - rekao je selektor Španaca Luis Enrike.

Bilo je pobjeda, bilo je i poraza i blijede igre.

- Analiza utakmice nije samo ono što vidite u statistici i u nekoliko minuta pregleda. Analiziramo mečeve tako da bismo znali šta možemo da popravimo i uvijek smo uspijevali da napredujemo - poručio je Enrike.

Liga nacija
foto: Graphic News

Njegova ekipa je u srijedu na San Siru, gdje se igra i finalni duel, slavila protiv Italije 2:1 golovima Ferana Tores. I prekinula seriju “azura” od čak 37 mečeva bez poraza.

- Oduševila me je ta utakmica i naša igra. Oduševio me je i mladi Gavi - debitant, a igrao je kao da se zabavlja u školskom dvorištu - dodao je Enrike.

A Francuzi su tim koji nije toliko opterećen ljepotom igre. Didije Dešan traži rezultate, traži konkretan učinak kada je lopta u posjedu. Drugo poluvrijeme protiv Belgijanaca je bio čudesno - Karim Benzema, Kilijan Mbape, Antoan Grizman..., pokazali su kakve mogućnosti imaju kada im se otvori teren.

Fudbalska reprezentacija Francuske
foto: Reuters

- Gledao sam Španiju protiv Italije i vidio sam odličan tim, koji je na sve načine tjerao rivala da se brani. Znamo mogućnosti Španaca - imaju sposobnost da “otmu” loptu protivniku i umore ga. Pokušaće to i protiv nas, a mi moramo da čuvamo loptu, ali i da je vratimo u posjed što prije kada je izgubimo - poručio je Dešan.

Od 15 sati se igra meč za treće mjesto - sastaju se Italija i Belgija.

Bonus video: