„Sokoli” iz Skandinavije žele da odlože odluku za novembar

Crnogorski fudbaleri nakon dugačkog puta sa juga Evrope, direktno sa aerodroma u Oslu otišli na trening, selektor Miodrag Radulović najavljuje ofanzivno orijentisanu Crnu Goru protiv Norveške na ispunjenom stadionu „Ulevol” (20.45)

24118 pregleda 40 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Iz šortseva i kratkih rukava u debele zimske jakne, sa krajnjeg juga na krajnji sjever Evrope, sa andaluzijskog sunca u hladnu, kišovitu i maglovitu Skandinaviju. Fudbalski - od duela sa klasičnim autsajderom do okršaja sa jednim od favorita grupe, utakmicom na sve ili ništa.

Crnogorski fudbaleri upoznali su dva različita svijeta u oktobarskoj trans-evropskoj turneji kroz kvalifikacije. „Kopča” je bio četvoročasovni let iz Malage do Osla, te put koji se odužio na više od deset sati uz vožnje autobusima, čekanja, kašnjenja, transfere...

Direktno sa aerodroma u Oslu izabranici Miodraga Radulovića odvezli su se na trening, a ispod oblaka se tek oko 19 sati ukazalo umiveno zdanje stadiona “Ulevol”.

Osjetili su Stevan Jovetić i drugovi svu surovost pretrpanog rasporeda u fudbalskoj kovid-eri, ali će večeras uz sve moguće probleme potruditi da gostovanje Norveškoj, ipak, ne bude odlučujuća utakmica.

Norveška - Crna Gora
foto: Sofascore

Samo pobjeda, naime, ostavlja „sokole” u igri i odluku odlaže za novembarske mečeve pod Goricom protiv Holandije i Turske.

„Ima nekih stvari na koje nismo mogli da utičemo, kao što su kašnjenja, ali ne želimo da nam to pokvari atmosferu koju imamo. Znamo svoj cilj, bez obzira na to što od ranije nemamo Stefana Savića, a nećemo imati ni Nikolu Vukčevića”, rekao je Radulović na pres-konferenciji.

Duel na stadionu „Ulevol”, koji će u punom kapacitetu dočekati novrške i crnogorske fudbalere (oko 25 hiljada gledalaca), igra se večeras u 20.45, a očekuje se temperatura od samo tri ili četiri stepena Celzijusa.

U odnosu na ono šta su Radulovićevi fudbaleri imali i osjetili minulih dana na Mediteranu - to je ogromna razlika.

„Prešli smo dugačak put, promijenili klimu, ali kada idete iz toplog u hladno, vjerujem da to može da se odrazi čak i pozitivno. U krajnjem - mislim da neće biti neka prepreka”.

Stefan Mugoša najvjerovatnije neće moći da pomogne zbog jakog udarca koji je dobio u rebro od strane gibraltarskog golmana, iako je sa ekipom doputovao u Norvešku, dok se Vukčević vratio se u svoj klub nakon povrede skočnog zgloba na treningu.

Ohrabruje, međutim, oporavak Aleksandra Šćekića, ali i povratak Uroša Đurđevića - Crna Gora je spremna da napadne favorita na njegovom terenu. I to ne samo zbog toga što “sokolima” igra samo pobjeda...

„Očekujte ofanzivno orijentisanu Crna Gora, jer imamo takav potencijal, a i naši napadači su u dobrom momentu - Bećiraj je počeo da daje golove, i u klubu i u reprezentaciji, imamo Jovetića, vraća se i Đurđević, vidjećemo da li će Mugoša biti spreman. Ubijeđen sam da imamo kvalitet da im zaprijetimo, ali znamo da i samo to neće biti dovoljno - cijela ekipa treba da bude na nivou”.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Norvežani su bez Erlinga Halanda, prve zvijezde i napadača top-evropskog kalibra...

„Svako zna kvalitete Halanda, ali Norveška nije samo Haland - njihovi napadači su odlični, vezni igrači takođe: Edegard, Eljunusi, Berg... Glavna bitka vodiće se na sredini terena, i ako njih zaustavimo, imamo šansu da napravimo dobar rezultat”, dodaje Radulović.

Na „Ulevolu” će se igrati utakmica bez kalkulacija, najavljuje crnogorski adut u napadu, Sead Hakšabanović.

„Biće dobra utakmica, puna ritma, jer oba tima žele da izađu na teren i da pobijede. Mi ćemo igrati na pobjedu, i mislim da će biti dosta prostora za nas - očekujem da damo 200 procenata”, kaže crnogorski Skandinavac koji je rođen u Švedskoj, a sada nosi dres ruskog Rubina.

Na tabeli grupe H Holandija ima 16, Norveška 14, Turska 12, a Crna Gora 11 bodova. Teoretski, naša reprezentacija je još u igri pred duele sa sva tri nabrojana tima.

„Igramo protiv tri jake reprezentacije, ali znamo i naše kvalitete - moramo da damo sve od sebe i da vidimo za šta će biti to dovoljno na kraju”, zaključuje Hakšabanović.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Crna Gora, inače, drugi put gostuje u Oslu, a prije 11 i po godina Norvežani su u prijateljskom mečju slavili 2:1 golom u posljednjem minutu. Prethodno je Mirko Vučinić prekrasnim golom donio izjednačenje.

Vjerovatni sastav Crne Gore: Mijatović - Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović - Šćekić, Kosović, Marušić, Hakšabanović - Jovetić, Bećiraj.

„Slučaj Đurđević”

Uroš Đurđević se juče ujutro pridružio reprezentaciji na aerodromu u Malagi, ranim letom iz Ovijeda. Samo nekoliko sati ranije, u subotu nešto prije ponoći, postigao je gol za Sporting Hihon u remiju sa Ovijedom 1:1. Ako bude igrao protiv Norveške - odigraće dvije utakmice u samo 48 sati.

Miodrag Radulović je objasnio ovaj interesantan slučaj i pojasnio gdje je došlo do propusta.

„Đurđeviću je na molbu Hihona, zato što je bio suspendovan za meč u Gibraltaru, bilo dozvoljeno da igra 45 minuta. Ne želim da ulazim u razloge zašto je ostao 90 minuta na terenu. Drago mi je što je dao gol, ali to remeti neke naše planove i moramo da budemo vrlo obazrivi kako da ga iskoristimo. Po nekoj fizionomiji opravka, on bi danas trebalo da ima slobodan dan, a ne da igra utakmicu”, istakao je Radulović.

Solbaken: Veliki izazov

Norveška osjeća da je blizu makar drugog mjesta u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu. I sa takvim stavom ulazi u meč sa Crnom Gorom.

„Biće ovo veliki izazov, fizički i taktički, ali i mentalni. Imamo dobru poziciju, očekujemo pun stadion navijača koji žele i očekuju pobjedu”, najavio je selektor Stale Solbaken.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: