Kurtoa: Uefu i Fifu zanimaju samo njihovi džepovi, a ne naše zdravlje

„Tri sedmice odmora nisu dovoljne za fudbalera koji igra 12 mjeseci na najvišem nivou. Ako ne podignemo glas, stvari će se ponavljati, ništa se neće promijeniti”, upozorava Kurtoa

7478 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da su igrali finale i borili se za trofej Lige nacija, vjerovatno ne bi ništa rekao, baš kao što nisu Francuzi i Španci.

Ali, nakon poraza od Italije u meću za 3. mjesto, Tibo Kurtoa je oštro kritikovao Uefu i Fifu, zbog prenatrpanog rasporeda utakmica.

„Ovaj meč za 3. mjesto je samo za novac i moramo da budemo iskreni oko toga. Igrali smo samo zato što Uefu interesuje da zaradi. Pogledajte samo sastave oba tima, sa koliko promjena smo nastupili. A, ne bi bilo tako da je ovo bilo finale. To jasno govori da imamo previše utakmica”, naglasio je čuvar mreže Belgije.

Tu se nije zaustavio.

„UEFA je čak u svojoj namjeri osmislila još jedno takmičenje (Ligu konferencija). Uvijek se iste stvari dešavaju. Može da vam smeta što neki klubovi žele da stvore Superligu, ali UEFA je ta koju je baš briga za fudbalere. Njima su jedino važni njihovi džepovi, sve im je u parama”.

Kurtoa je i protiv onih što se zalažu da se svjetska prvenstva igraju na svake dvije godine.

„Dovoljno je loša stvar što niko od njih ne razgovara sa igračima, ne čuje se naš glas. A, sada još čujemo da planiraju da se Evropsko i Svjetsko prvenstvo igraju na svake dvije godine! A kada ćemo se mi odmarati? Nikad! Pa mi nismo roboti. Sve je više i više utakmica, a sve manje vremena za odmor i nikog nije briga. Epilog će biti da se najbolji igrači sve češće povređivati i sve manje će ih biti na terenu”.

Problem stvara i što će se Mundijal naredne godine igrati u kasnu jesen.

„Čeka nas u 2022. Svjetsko prvenstvo, i to u novembru. To znači da ćemo sezonu da igramo do kraja juna i opet ćemo se povređivati. Nikog ne zanima zdravlje igrača. Tri sedmice odmora nisu dovoljne za fudbalera koji igra 12 mjeseci na najvišem nivou. Ako ne podignemo glas, stvari će se ponavljati, ništa se neće promijeniti”, jasan je Kurtoa.

Bonus video: