Njemci čekirali kartu za Katar: 20. put na Mundijalu, a već ciljaju titulu

Njemalka sinoć savladala Sjevernu Makedoniju 4:0 i obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Kataru

5657 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje Njemaca, Foto: Reuters
Slavlje Njemaca, Foto: Reuters

Prva reprezentacija, koja je izborila odlazak na Svjetsko prvenstvo u fudbalu je Njemačka. Njemci su sinoć, u okviru 8. kola grupe J u gostima lako savladali Sjevernu Makedoniju (4:0), pa dva kola prije kraja imaju osam bodova više od drugoplasirane Rumunije.

Nakon nešto sporijeg početka i senzacionalnog poraza, upravo od Makedonaca, u martu na domaćem terenu (2:1) Njemačka je vezala pet pobjeda u kvalifikacijama, izborila vizu za Katar i 20. put u istoriji biće učesnik planetarne fudbalske smotre. Od 1954. i Mundijala u Švajcarskoj redovan su učesnik na turnirima. Propustili su samo šampionat u Urugvaju 1930. i Brazilu dvije decenije kasnije.

Njemačka je odavno bez nekog značajnijeg uspjeha. Polufinale Eura 2016, te osmina finala ovog ljeta, uz senzacionalno ispadanje u grupi na Mundijalu u Rusiji nijesu rezultati karakteristični za zemlju koja je četiri puta osvajala Svjetsko, a tri Evropsko prvenstvo. Nešto je moralo da se mijenja...

A promijenjen je selektor. Joakim Lev, koji je Elf vodio do svjetske titule u Brazilu prije sedam godina, napustio je ekipu po završetku ovgodišnjeg Evropskog prvenstva. Levu je istekao ugovor, a na klupi ga je zamijenio bivši trener Bajerna, Hansi Flik.

Sa Flikom je Njemačka vezala pet pobjeda u kvalifikacijama za Katar. Time je Flik izjednačio rekord svog prethodnika – naime, jedino su on i Lev na početku selektorskog mandata upisali pet vezanih pobjeda.

„Moram pohvaliti stav ekipe nakon pet uzastopnih pobjeda. Srećni smo, jer smo obezbijedili plasman na Svjetsko prvenstvo“, kazao je Flik nakon meča sa Sjevernom Makedonijom.

Njemci su sva četiri pogotka protiv Makedonaca postigli u 2. poluvremenu. Strijelci su bili Kai Haverc, potom Timo Verner, koji je postigao dva pogotka i mladi Džamal Musijala. Musijala je postigao prvi pogodak u dresu reprezentacije i sa 18 godina i 227 dana postao drugi najmlađi Njemac, kojem je to pošlo za rukom. Rekord i dalje drži Marijus Hiler, koji je imao 17 godina i 241 dan kada je 1910. pogodio protiv Švajcarske.

„Stvari se kreću u dobrom smjeru. Bilo nam je važno da se plasiramo u stilu na Svjetsko prvenstvo, naročito nakon razočaravajućeg izdanja na Euru. Naš cilj je da osvojimo Mundijal. Kada igrate za Njemačku onda tome uvijek težite. Predstoji nam još mnogo posla“, poručio je Haverc.

Katar kao domaćin i Njemačka jedini su poznati učesnici Mundijala. Na ostale selekcije ćemo još malo sačekati.

Bonus video: