Danci već u Kataru, Srbija se juri s Portugalom, Bosanci još u igri

Srbija u nastavku slomila Azerbejdžan (3:1), Bosna i Hercegovina u finišu izvukla veliki bod protiv Ukrajine u Ljvovu (1:1). Het-trik Kristijana Ronalda protiv Luksemburga

7797 pregleda 3 komentar(a)
Danci slave, Foto: Reuters
Danci slave, Foto: Reuters

Danska je druga reprezentacija, nakon Njemačke, koja je kroz kvalifikacije izborila vizu za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a treća uz domaćina za koju se već zna da će učestvovati na Mundijalu.

Momci Kaspera Hjulmanda su večeras na "Parkenu" u Kopenhagenu pobijedili Austriju sa 1:0, pa nakon osam kola imaju maksimalna 24 boda - sedam više od drugoplasirane Škotske u grupi F, uz impozantnu gol-razliku 27:0.

Gol koji je "dinamitima" donio plasman na SP dva kola prije kraja postigao je krilni fudbaler Atalante Joakim Mele u 53. minutu.

Englezi su večeras propustili šansu da dođu na milimetar od SP, pošto su na "Vembliju" remizirali sa Mađarskom - 1:1.

Izabranici Gareta Sautgejta odluku su odložili za novembar, a dovoljna im je i jedna pobjeda iz mečeva sa Albanijom kod kuće i San Marinom u gostima.

Mađaska je povela u Londonu golom Salaia iz penala u 24. minutu, a sve što je Albion uradio do kraja bilo je izjednačenje Stounsa nakon prekida u 37.

U istoj grupi, važnu pobjedu, koja im otvara vrata baraža ostvarili su Poljaci u Tirani, na stadionu "Air Albanija" (0:1), a jedini gol dao je fudbaler PAOK-a Karol Sviderski u 77. minutu.

U grupi A, Srbija je imala problema sa Azerbejdžanom na stadionu "Rajko Mitić", pošto su gosti u posljednjim trenucima prvog dijela anulirali vođstvo domaćih i nakon velike greške golmana Rajkovića izjednačili na 1:1.

Ipak, u nastavku je mnogo veći kvalitet izabranika Dragana Stojkovića došao do izražaja, pa su Dušan Vlahović drugim golom na meču (prvi je dao iz penala) i njegov imenjak Tadić, takođe iz penala, donijeli 3:1.

U grupi A Srbija se juri sa Portugalom, koji je uz dva gola Ronalda sa bijele tačke i jedan iz igre, pobijedio Luksemburg 5:0.

Srbija ima bod više, ali i meč više, a čeka je i gostovanje Portugalu.

Veliki bod na gostovanju Ukrajini osvojila je Bosna i Hercegovina (1:1), golom defanzivca Malmea Anela Ahmedhodžića 13 minuta prije kraja.

Ukrajinci su vodili od 15. minuta pogotkom Jarmolenka.

"Zmajevi", koje vodi Bugarin Ivailo Petev, imaju na 4. mjestu dva boda manje od Ukrajine i jedan od Finske, ali obje reprezentacije gostuju u Bosni narednog mjeseca. U grupi u kojoj se prvo mjesto smiješi svjetskim prvacima Francuzima, Edin Džeko i drugovi imaju sve u svojim rukama da probaju da izbore plej-of.

U grupi B, Šveđani su patili protiv Grčke u prvom poluvremenu, ali su u nastavku golovima Forsberga iz penala i Ajsaka stigli do pobjeda od 2:0, čime su zadržali dva boda prednosti u odnosu na Španiju na 1. mjestu.

Rezultati:

Grupa A

Srbija - Azerbejdžan 3:2 (1:1)

Portugal - Luksemburg 5:0 (3:0)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa B

Švedska - Grčka 2:0 (0:0)

Kosovo - Gruzija 1:2 (1:1)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa D

Ukrajina - BiH 1:1 (1:0)

Kazahstan - Finska 0:2 (0:1)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa F

Danska - Austrija 1:0 (0:0)

Izrael - Moldavija 2:1 (1:0)

Farska Ostrva - Škotska 0:1 (0:0)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa I

Engleska - Mađarska 1:1 (1:1)

Albanija - Poljska 0:1 (0:0)

San Marino - Andora 0:3 (0:1)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: