Biće kazni za Albaniju i Mađarsku zbog incidenata u Tirani i Londonu

Do izgreda navijača je došlo na utakmicama između Engleske i Mađarske u Londonu, te Albanije i Poljske u Tirani

4416 pregleda 1 komentar(a)
Navijači Albanije, Foto: Reuters
Navijači Albanije, Foto: Reuters

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) analizira izvještaje s dvije utakmice kvalifikacija za SP 2022. godine na kojima je došlo do navijačkih incidenata osudivši nerede u kojma su učestvovali mađarski i albanski navijači.

Do izgreda navijača je došlo na utakmicama između Engleske i Mađarske u Londonu, te Albanije i Poljske u Tirani.

U susretu igranom na Vembiju mađarski navijači su rasistički vrijeđali tamnopute redare.

Kada je policija pokušala da uhapsi izgrednike, došlo je do naguravanja i tuče. Red je uspostavljen kada se na tribini pojavila specijalna policija s palicama, a privedena su petorica gostujućih navijača. Susret je završio 1:1.

FIFA je u već u septembra kaznila Mađarski fudbalski savez (MLSZ) zbog "rasističkih incidenata" na utakmici protiv Engleske početkom septembra u Budimpešti.

Mađari su tada kažnjeni s dvije utakmice bez gledalaca (druga će biti bez navijača ako se sličan incident ponovi u sljedeće dvije godine), te sa 200 hiljada švajcarskih franaka. Kako se incident ponovio i u Londonu očekuje se nova kazna.

MLSZ je u julu dobio kaznu i od UEFA, zbog rasističkih izgreda navijača za vrijeme Eura, Mađari su kažnjeni s tri domaće utakmice bez publike, ali samo u takmičenjima pod organizacijom Uefe.

I u drugom susretu iz ove grupe, između Albanije i Poljske došlo je do nereda. Do njih je došlo nakon što je Poljska povela sa 1:0 golom Karola Sviderskog u 78. minutu, a domaći navijači su počeli da bacaju predmete na teren, pa je francuski sudija Klemen Turpan prekinuo meč na više od 15 minuta, a rezultat se nije mijenjao.

"FIFA najoštrije osuđuje incidente u Engleskoj i u Albaniji. Želimo da naglasimo kako FIFA ima vrlo jasan stav nulte tolerancije protiv takvog odvratnog ponašanja u fudbalu," poručili su iz krovne fudbalske organizacije.

Bonus video: