Crna Gora je pobijedila na “Parkenu”, a onda je počela renesansa Danske

Otkada su oktobra 2016. izgubili od Crne Gore u Kopenhagenu, golom Bećiraja, Danci su krenuli u seriju koja traje već pet godina i kojom su postali evropska fudbalska sila

12169 pregleda 5 komentar(a)
Adam Marušić na meču sa Dancima pod Goricom 2017., Foto: Savo Prelevic
Adam Marušić na meču sa Dancima pod Goricom 2017., Foto: Savo Prelevic

Fudbalska reprezentacija Crne Gore 11. oktobra 2016. godine upisala je veliku pobjedu u 3. kolu kvalifikacija za Mundijal u Rusiji. “Sokoli” su te večeri u Kopenhagenu, golom Fatosa Bećiraja nakon prvoklasne asistencije Stevana Jovetića, savladali Dansku 1:0, krunisali furiozan start i nakon tri meča imali sedam bodova.

Ipak, naša selekcija na kraju je završila na 3. mjestu iza Poljske i upravo Danske, koja se izabranicima tadašnjeg selektora Ljubiše Tumbakovića revanširala godinu kasnije pod Goricom identičnim rezultatom, ostvarenim golom Kristijana Eriksena.

Od tog duela u Kopenhagenu prošlo je pet godina, a Danska je postala evropska fudbalska supersila. Danci su igrali na Mundijalu u Rusiji, gdje su eliminisani iako nisu izgubili utakmicu (ispali su na penale od Hrvatske) potom su se prošetali do Eura 2020. na kojem su tek iz sumnjivog penala ispali od Engleza u produžetku polufinala, da bi dva kola prije kraja tekućih kvalifikacija obezbijedili su plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

”Danski Dinamiti” su druga reprezentacija, nakon Njemačke, koja je već izvadila vizu za Mundijal, ne računajući domaćina koji ima obezbijeđeno učešće.

Ono što mnogima zapada za oko je impresivan učinak Danaca u kvalifikacijama za Katar - osam mečeva, isto toliko pobjeda, uz gol razliku 27:0. Ekipa Kaspera Hjulmanda je prije dva dana pobijedila Austriju (1:0) i postala prva evropska selekcija koja je na osam vezanih mečeva u kvalifikacijama sačuvala mrežu. Prethodni rekord, od sedam mečeva bez primljenog gola, držala je selekcija Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj 2006. godine, s tim što je u tom nizu ostvarila dva remija od po 0:0 (protiv Španije i Belgije).

”Nevjerovatan rezultat. Ovo je ogromna stvar za mene, za tim, za Dansku. Nastavićemo da napredujemo. Želimo da ostanemo skromni i idemo u pravom smjeru”, kazao je fudbaler Danske, Pjer Emil Hojbjerg.

I zaista, nakon poraza od Crne Gore, Danska je samo napredovala i krenula u pravom smjeru. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji eliminisana je u osmini finala od Hrvatske nakon izvođenja penala. Prethodno je u grupi remizirala sa budućim svjetskim šampionom Francuskom (0:0) i Australijom (1:1), a savlada je Peru (1:0).

Nakon Rusije uslijedile su kvalifikacije za EURO 2020. I tu su Danci bili impresivni i bez poraza izborili učešće na šampionat - po četiri pobjede i remija na osam mečeva.

Evropsko prvenstvo je zbog pandemije koronavirusa odloženo za godinu, održano je ovog ljeta, a Kopenhagen je bio jedan od gradova domaćina. Turnir je, ipak, počeo košmarno za Dance. U posljednjim trenucima 1. poluvremena protiv Finske, najbolji igrač Kristijan Eriksen se srušio na teren. Kapiten Simon Kjer je odmah reagovao, okrenuo saigrača na bok i počeo oživljavanje. Ušla je i ljekarska ekipa, koja je fudbalera oživljavala elektrošokovima i masiranjem srca, dok je čitava planeta u nevjerici gledala šta se dešava.

Srećom, Eriksen se kasnije probudio, nakon nekoliko dana mu je ugrađen i minijaturni defibrilator, a oporavak je protekao po planu.

U takvoj situaciji nije ni čudo što su Danci izgubili od Finske, a potom u narednom kolu i od Belgije. Renesansa je uslijedila u posljednjem kolu u grupi - pobjeda nad Rusima (4:1), uz poraz Finske od Belgije (2:0) garantovali su Dancima prolazak u osminu finala.

A nokaut faza je navela mnoge da pomisle da ova generacija danskih fudbalera može da ponovi uspjeh igrača koji su 1992. osvojili evropsku titulu. I sve je dobro krenulo - pobijedili su Vels, pa Češku, ali su u polufinalu nakon preokreta i sumnjivog penala izgubili od Engleske.

Mečevi na Euru bili su jasan pokazatelj da je Danska moćan tim. U septembarskom i oktobarskom ciklusu kvalifikacija za Mundijal savladali su Škotsku (2:0), Farska Ostrva (1:0), Izrael (5:0), Moldaviju (4:0) i Austriju (5:0) i nakon Njemačke postali druga selekcija koja je čekirala kartu za Katar.

Danci su, dakle, već obezbijedili plasman na Mundijal, ali do kraja kvalifikacija mogu da izjednače neke rekorde. Ukoliko narednog mjeseca savladaju još jednom Farska Ostrva (12. novembar) i Škotsku tri dana kasnije, a pritom ne prime gol, izjednačiće rekord Jugoslavije, koja je u kvalifikacijama za Mundijal 1954. godine odigrala četiri meča i upisala sve četiri pobjede bez primljenog gola.

Danska će htjeti da izjednači i rekord Engleske, koja je posljednja selekcija bez primljenog gola u kvalifikacijama - “Albion” je u trci za odlazak u Italiju 1990. godine upisao po tri pobjede i remija.

Ekipi motiva za završetak kvalifikacija u stilu neće nedostajati. A onda je u Kataru moguća neka nova bajka.

Bonus video: