Ivan Klasnić: Čovjek kojeg više nema spasio mi je život

Klasniću je, nakon što mu je tijelo odbacilo bubreg koji mu je donirala majka, tranplantiran bubreg oca s kojim je uspješno živio devet godina, ali tada je i on zakazao
83 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Klasnić, Foto: Twitter
Ivan Klasnić, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.11.2017. 11:01h

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić obavio je treću transplantaciju bubrega 17. oktobra i još uvijek je u fazi oporavka, ali prvi pregledi su odlični i čini se kako će konačno sve biti u redu piše Jutarnji.

"Za sada je, hvala dragom Bogu, sve u najboljem redu. Često odlazim na kontrolne preglede, razgovaram sa doktorima koji su veliki optimisti. Svi parametri su za sada u redu. Jedino u ovoj prvoj fazi moram paziti da ne pokupim nekakav virus, izbjegavam kontakt sa ljudima i mjesta na kojima se okuplja puno ljudi, nosim preko nosa i usta zaštitnu masku da svedem mogućnost zaraze na najmanju moguću mjeru", rekao je Klasnić za Novi list.

Klasniću je, nakon što mu je tijelo odbacilo bubreg koji mu je donirala majka, tranplantiran bubreg oca s kojim je uspješno živio devet godina, ali tada je i on zakazao. Sada je dobio bubreg od nepoznatog donora koji nije član porodice, a s obzirom da su u njegovom tijelu stvorena antitijela, postojala je samo 30-postotna mogućnost da mu tijelo prihvati novi bubreg. Srećom, operacija je bila uspješna.

"Ne znam čiji sam bubreg dobio, znam samo da je taj neko stradao... Puno sam o tome razmišljao, čovjek kojeg više nema spasio mi je život. To su velike stvari. Jedan čovjek toga dana nije imao sreće, a ja sam, eto, dobio novu priliku. Moram je iskoristiti. Je li me bilo strah hoće li uspjeti ova posljednja transplantacija? Sve se odvilo takvom brzinom da nisam, praktično, ni stigao razmišljati. Kada su mi javili da moram što prije u Zagreb i da postoji velika vjerovatnoća da ću dobiti novi bubreg, činilo mi se kao da gledam neki film. Nijesam nikome rekao, čak ni roditeljima. Tati mi je toga dana bio rođendan, nazvao sam ga i čestitao mu, prekinuo poziv i krenuo prema Zagrebu. Nijesam želio opterećivati njega i mamu, ionako su dosta zbog mene propatili... Javio im je brat Josip kada je sve već bilo završeno", pojasnio je 37-godišnji Klasnić.

Tokom karijere igrao je za Sent Pauli, Verder, Bolton i Majnc, dok je za reprezentaciju Hrvatske odigrao 41 utakmicu i dao 12 golova.

Bonus video: